Prisveksten fortsetter å avta: – Gode nyheter

Matvareprisene økte 1,1 prosent fra april til mai. Det er en høy månedsendring til mai å være men likevel en moderat oppgang sammenlignet med i fjor, ifølge SSB.
Matvareprisene økte 1,1 prosent fra april til mai. Det er en høy månedsendring til mai å være men likevel en moderat oppgang sammenlignet med i fjor, ifølge SSB. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisveksten endte på 3 prosent i mai, noe som er femte måned på rad med fall. Det er gode nyheter for folks hverdagsøkonomi, sier finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumprisindeksen (KPI) steg 3 prosent fra mai 2023 til mai 2024. Det er 0,6 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i april, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Prisveksten faller for femte måned på rad. Siden desember i fjor har tolvmånedersveksten i KPI gått fra 4,8 prosent til 3,0 prosent i mai. Den siste måneden er det spesielt strømprisene som trekker prisveksten ned, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Det som bidro til å trekke den samlede prisveksten ned i mai, var prisutviklingen på strøm, matvarer og biler. Strømprisene var 23,9 prosent lavere i mai i år sammenlignet med samme måneden i fjor.

– Det er sammensatte årsaker til at strømprisene faller så markant i mai. Vi er i en god innenlandsk ressurssituasjon etter at fyllingsgraden i norske vannmagasin doblet seg gjennom mai måned. I tillegg er Europas gasslagre velfylte etter en mild vinter og økt import av flytende naturgass, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Angriper 18-åring: Det angrer han fort på

Lavere prisvekst på matvarer

Samtidig økte matvareprisene 1,1 prosent fra april til mai, en høy månedsendring til mai måned å være, men likevel en moderat oppgang sammenlignet med samme tid i fjor.

– Vi sammenligner nå med en tid på fjoråret da matprisene steg uvanlig raskt. Dette bidrar til at tolvmånedersveksten for matvarer faller ganske kraftig fra april til mai, sier Kristiansen.

Tolvmånedersveksten på mat og alkoholfri drikke var 6,8 prosent i april og gikk ned til 5,4 prosent i mai. Bilprisene falt 2,1 prosent fra april, noe som ifølge SSB kan ha skyldtes et svært lavt nybilsalg.

– Det er den største månedlige prisnedgangen vi har sett på biler siden 90-tallet, sier Kristiansen.

– Gode nyheter

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for utviklingen.

– Regjeringens mål er at folk skal få bedre råd. Det er bra at prisveksten fortsetter ned samtidig som arbeidsledigheten holder seg lav.

– Dette er gode nyheter for folk og deres hverdagsøkonomi, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som sier vi går mot lysere økonomiske tider:

– Dette er i tråd med regjeringens mål om at folk igjen skal oppleve en bedre økonomisk hverdag, sier Vedum.