Nav svindles av kriminelle for minst 5 milliarder årlig

Politiet opplyste nylig at organisert kriminalitet svindler staten for flerfoldige milliarder kroner årlig. Nav opplyser at de svindles for minst 5 milliarder kroner i året. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Politiet opplyste nylig at organisert kriminalitet svindler staten for flerfoldige milliarder kroner årlig. Nav opplyser at de svindles for minst 5 milliarder kroner i året. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminelle gjenger manipulerer digitale registre og svindler Nav for minst 5 milliarder kroner årlig, ifølge Nav. De ønsker tettere digitalt samarbeid med politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en utfordring med digital samhandling. Samarbeidet hadde vært mer effektivt om vi kunne kommunisert digitalt med politiet og Skatteetaten, sier sjef Ole Johan Heir for Nav Kontroll i Norge til VG.

Politiet opplyste nylig at organisert kriminalitet svindler staten for flerfoldige milliarder kroner årlig. Nav opplyser at de svindles for minst 5 milliarder kroner i året.

Heir forklarer at en uærlig arbeidsgiver kan angi feil inntektsgrunnlag eller feil ansettelsesforhold, og at noen har satt dette i system for å tappe Nav for penger.

De venter at dette blir en stadig større utfordring i årene fremover. De ønsker et tettere samarbeid med politiet og Skatteetaten for å dele informasjon og bekjempe bedragerier.

– Vi må sende anmeldelser i posten og bruker unødvendig mye tid på papirdelen her. Vi fra Nav Kontroll har jobbet med å få en endring på dette i over 7 år, sier Heir.