Eide: Økt oppslutning i Nato om fullstendig ukrainsk krigsseier

Nato-landene har i større grad blitt enige om at en ukrainsk krigsseier må innebære at Russland trekker seg tilbake til sine grenser, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
Nato-landene har i større grad blitt enige om at en ukrainsk krigsseier må innebære at Russland trekker seg tilbake til sine grenser, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har blitt langt større oppslutning innad i Nato om at målet med hjelpen til Ukraina er at de skal vinne krigen, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansen har de siste dagene hatt et uformelt utenriksministermøte i Praha.

Dette har foregått med russisk framgang på slagmarken i Ukraina og gjentatte angrep mot grenseregionen Kharkiv nordøst i landet som bakteppe.

– På den ene siden er det en helt ærlig erkjennelse av at det er krevende nå. Så begynner jo amerikanske og andre våpen å komme fram, som jevner ut situasjonen litt, men det er fortsatt viktig å være ærlig på hvor krevende det er, sier Eide til NTB om samtalene i den tsjekkiske hovedstaden.

Se video: NB! Sterke inntrykk: Skal vise russisk bombeangrep

Suveren seier

Utenriksministeren sier samtidig at Nato-landene nå slutter sterkere opp om målet om en suveren seier for ukrainerne.

– Det har blitt en mye sterkere tydelighet om at det vi og mange andre mener, er at de skal vinne. At Ukraina skal kunne komme ut av dette som en suveren stat med territoriell integritet, og at Russland skal drives tilbake til sine grenser, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eide sier at det har vært en «erkjennelse av at vi kanskje ikke har vært tydelige nok på hva målet har vært» med støtten.

– Når man mener det, må man hjelpe dem til å klare det, legger han til.

Mål i Russland

Denne uka har spørsmålet om hvorvidt ukrainerne skal få bruke vestlige våpen mot mål på russisk territorium, stått sentralt.

Ukraina har lenge bedt om hjelp til å styrke luftvernet, og også om å få tillatelse til bruk av vestlige våpen mot mål i Russland. Særlig angrepene mot Kharkiv, der russiske styrker angriper fra like over grensa, har gjort det aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har åpnet for dette, det samme har blant andre Nederland og Tyskland, og fredag også USA.

– Du vinner jo ikke krigen med luftvern, du beskytter deg med luftvern. Det er viktig at man tillater Ukraina å bruke vestlige og avanserte våpen bak fiendens linjer, og det vil ofte være bak fiendens linjer inne i Ukraina, men også i Russland, for eksempel mot utskytningsramper, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere land har sagt nei til dette, i frykt for å bli en direkte part i krigen.

Det enkelte medlemsland bestemmer over våpnene det har donert, men Eide sier at det ikke er noen land i alliansen som tar til orde for å nekte andre å tillate slik bruk.

– Sånn sett tror jeg, sett fra et ukrainskvennlig perspektiv, at dette er et godt møte, sier han om samtalene i Praha.