Appelsinjuice kan bli mangelvare

– I bunn og grunn står vi overfor tomme hyller og manglende levering, og det gjelder ikke kun én leverandør, men alle i hele Europa, advarer administrerende direktør for juiceprodusenten Rynkeby, Mark Hemmingsen.
– I bunn og grunn står vi overfor tomme hyller og manglende levering, og det gjelder ikke kun én leverandør, men alle i hele Europa, advarer administrerende direktør for juiceprodusenten Rynkeby, Mark Hemmingsen. Foto: NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan bli dyrt og eksklusivt å slukke tørsten med juice fra pressede appelsiner fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av de største appelsinprodusentene har tidligere varslet om kraftig nedgang i avlinger, og dermed høyere råvarepris.

Allerede i 2023 advarte storprodusenter av appelsin i USA, Mexico og Brasil om betydelige utfordringer med avlingene.

Årsaken er tørke, orkaner, plantesykdommer og hyppigere forekomst av ekstremvær.

De samlede konsekvensene påvirker balansen mellom tilbud og etterspørsel. Dårligere avlinger betyr høyere priser, ikke minst for forbrukere i land som ikke har egenproduksjon av den oransje delikatessen.

Amerikanerne har for lengst merket at appelsinjuicen er blitt stadig dyrere. Nå må forbrukere i Norge forberede seg på at det både kan bli knapphet på appelsiner og appelsinjuicei tiden fremover.

– Dette er en krise

I Bama følger de situasjonen tett.

– Lavere tilgjengelighet av forskjellige opprinnelser, påvirker råvareprisene. Hvordan dette slår ut på det ferdig produktet, vet vi ikke. Det er kjedene som setter prisen i butikk, sier kommunikasjonsrådgiver i Bama, Anne Victoria Frogner, til borsen.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun bekrefter at tilgangen av appelsiner har gått ned i både Florida og Brasil, mye på grunn sykdom på appelsintrær.

Ifølge presidenten i International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), Kees Cools, er prisen på konsentrert appelsinjuice nesten doblet på ett år.

– Dette er en krise. Vi har aldri sett noe lignende, selv under lengre frostperioder og orkaner, sier Cools til Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer andre typer råvarer

Presidenten mener den langsiktige løsningen på mangel på appelsiner kan være å lage appelsinjuice fra mandariner. Dette er frukt som har vist seg å være mer motstandsdyktig mot klimaendringer.

– Det eneste langsiktige alternativet, uten å berøre produktets naturlighet og image, kan være å bruke forskjellige fruktarter, sier Cools.

Han understreker at en slik omlegging vil kreve en lovendring, først i Codex Alimentarius-koden for matstandarder etablert av FN-organer, og deretter på nasjonalt nivå, som US Food and Drug Administration, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står overfor tomme hyller

Det amerikanske landbruksdepartementet har tidligere anslått at appelsinavlingen i USA vil falle med over 25 prosent til 2,3 millioner tonn, det laveste på mer enn 50 år. Dermed vil også pProduksjonen av appelsinjuice halveres.

– For å gjøre en lang historie kort, så vil ingen få levert det de vil ha fra appelsinleverandørene. Det betyr at vi i bunn og grunn står overfor tomme hyller og manglende levering, og det gjelder ikke kun én leverandør, men alle i hele Europa, uttalte administrerende direktør for juiceprodusenten Rynkeby, Mark Hemmingsen, til FoodWatch, i fjor høst, ifølge NTB/Ritzau.

Gul dragesykdom

Det er sykdommen «citrus greening», også kalt gul dragesykdom, som har bidratt til stor mangel på appelsinråvare på verdensbasis.

– Vi anslår at det mangler 25 prosent appelsinjuicekonsentrat i Europa. Mangelen gjør at det dessverre kommer til å få en stor innvirkning på tilgangen til appelsinjuice i butikken, sier lederen for Svenska juiceföreningen, Magnus Berndtsson, til den svenske bransjeorganisasjonen Livsmedelsföretagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed må også nordmenn være forberedt på at at det kan bli mye vanskeligere å få tak i appelsinjuice i butikkene, i tillegg til at den blir vesentlig dyrere.

Mangel på frukt og grønnsaker i Norge

Fra før er det kjent at norske butikker har rapportert om mangel på poteter, egg, melk og andre basisvarer, noe som har fått alarmen til å gå, og gitt næring til diskusjonen om graden av selvberging i Norge.

I fjor måtte flere butikkjeder rasjonere på varer som spinat, rucola, tomat, paprika, blomkål, brokkoli og bær på grunn av sviktende avlinger på grunn av ekstremvær i Europa. Kombinasjonen av ekstrem nedbør, hetebølger og nattefrost viste seg å være svært ødeleggende for avlinger.

I tillegg har økte transportkostnader og svekket kronekurs bidratt til økte priser.