Røyking i Norge: Fra fabelaktig til forbudt
Fredag er Verdens tobakksfrie dag: Sigarettrøyking i Norge ble svært vanlig med automatisert produksjon. Røyking ble sett som et gode, nesten en rettighet, fram til man ble klar over helsefarene.
1910: Automatisering, masseproduksjon og lavere priser i tobakksindustrien gjør sigarettrøyking vanlig, særlig for menn. Intense reklamekampanjer kobler røyking til modernitet, raffinement og eleganse.
1942: Under andre verdenskrig innføres rasjoneringskort på tobakk. Boken «Tobakk til eget bruk» om dyrking hjemme selger 33.000 eksemplarer.
1946: Rasjonering opphører, og myndighetene gir tobakk status som et nødvendighetsgode. Marshall-hjelpen ga røyk til befolkningen.
1950-tallet: Røyking er en del av det sosiale liv. Folk eksponeres for røykende forbilder på TV og i film og reklameannonser. Politikere, kongelige og toppidrettsfolk blir hyppig sett røykende.
1954: En undersøkelse viser at 75 prosent av mannlige og 45 prosent av kvinnelige leger røyker hver dag. Det er mer røyking blant leger enn blant gjennomsnittet for befolkningen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen1960: Boken om Skikk og Bruk skriver «Et vertskap som ikke tillater røyking ved bordet, kan risikere å legge en demper på hele selskapet».
1964: Amerikanske studier slår fast at lungekreft og hjerte-kar-sykdommer har sammenheng med røyking. Rapporten får stor oppmerksomhet i Norge. Motstanden mot røyking øker, og Stortinget nedsetter ‘Utvalg for forskning i røykevaner’ året etter.
1967: Røykevane-utvalget anbefaler koordinert innføring av reklameforbud, helseadvarsler, opplysningstiltak og røykesluttiltak.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen1971: Statens tobakksskaderåd opprettes.
1972: De første statlige opplysningskampanjene om røykingens helseskader lanseres. Begrepet passiv røyking dukker opp.
1975: Loven om vern mot tobakksskader setter et totalt forbud mot all tobakksreklame, innfører helseadvarsler på tobakkspakkene og 16-års aldersgrense for kjøp og salg av tobakk.
Artikkelen fortsetter under annonsen1981: Den Norske Lægeforenings landsstyre oppfordrer regjeringen til å arbeide for at Norge kan bli et røykfritt samfunn innen år 2000.
1984: Tobakksskadeloven utvides med flere og større helseadvarsler på tobakksvarer.
1988: Den såkalte «røykeloven» trer i kraft, et vern mot passiv røyking i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang. Fra begynnelsen av 1990-årene reduseres forbruket av sigaretter raskt.
1995: Aldersgrensen for kjøp og salg av tobakk høynes til 18 år.
2003: En utredning fra Nasjonalt folkehelseinstitutt konkluderer med at 16 prosent av alle dødsfall skyldes røyking.
2004: 1. juni innføres forbud mot å røyke innendørs på alle serveringssteder.
2006: SIRUS og Statens arbeidsmiljøinstitutt slår fast at innføringen av «røykeloven» har ført til økt trivsel, bedre selvopplevd helse, bedre luftkvalitet, god etterlevelse, få håndhevingsproblemer og ingen endringer i besøksfrekvens og inntjening på serveringsstedene.
Artikkelen fortsetter under annonsen2008: JL Tiedemans tobaksfabrik legger ned sin produksjonsavdeling i Norge. All tobakksproduksjon på norsk jord er dermed eliminert.
2013: Synligheten av tobakksprodukter blir gradvis mindre. Stortinget vedtar forbud mot tipakninger og opphør av røykerom i offentlige virksomheter.
2017: Standardisert innpakning av tobakksprodukter innføres fra 1. juli.
(Kilder: Store norske leksikon og Folkehelseinstituttet )