EU-krav kan gi bensin- og dieselsjokk

Frykter 40 kroner literen.

Drivstoffprisene ligger stort sett på over 20 kroner literen og har gjort det lenge. Om tre åre fryktes prisene opp mot doblet.
Drivstoffprisene ligger stort sett på over 20 kroner literen og har gjort det lenge. Om tre åre fryktes prisene opp mot doblet. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye EU-krav gjør at prisen på bensin og diesel kan bli opp mot 40 kroner per liter, skriver Din Side.

Politikere i EU er nemlig ikke lenger sikre på at de lenger kan love at unionens nye klimalov – som ble vedtatt i fjor – vil avstedkomme en CO2-pris for oljeselskapene på maks 45 euro per tonn. Det kan bli mer.

Den nye loven, som heter Emissions Trading System 2 (ETS2), skal tre i kraft fra 2027.

30 kroner literen

– Ifølge en ny studie, kan prisen oljeselskapene må betale når den nye loven trer i kraft, stige opp mot 200 euro per tonn CO2, sier tyske Tiemo Wölken, som jobber med miljøpolitikk i EU, til nettstedet Euractiv.

Han viser til en studie fra den tyske tenketanken Agora Energiwende, der forskerne advarer om en pumpepris på 40 cent per liter for bensin og diesel. Dermed kan man komme til å måtte betale 30 kroner eller mer per liter for bensin og diesel fra 2027.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, 40 kroner literen

Det finnes imidlertid de som tror at prisen kan stige enda mer, skriver Din Side. En av dem er talspersonen for det svenske Bränsleopproret, Peder Blohm Bokenhjelm.

– Nå ser vi at innføringen av det nye regelverket i EU kan bli en enda større trussel mot rimelige drivstoffpriser, som gjør at alle har råd til å kjøre bil og opprettholde levestandarden. Vi har hatt møter med drivstoffbransjen som tror at prisen kan havne på opp mot 40 kroner per liter i 2027-2028, når EU har innført systemet med utslippsretter, sier Bokenhjelm til det svenske nettstedet Carup.