Meteorolog refser medienes lyn-rapporter: – Bare en tredjedel

Lynet slår ned i havet utenfor Rognsfjorden ved Langesund.
Lynet slår ned i havet utenfor Rognsfjorden ved Langesund.  Foto: Cornelius Poppe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var det virkelig 40.000 lynnedslag i Sør-Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, mener statsmeteorolog John Smits. Han tror mediene misforstår begrepene.

– Media presenterer lynkartene som kart over lynnedslag. Men kartene viser alle registrerte lyn. Bare cirka en tredel av alle registrerte lyn er lynnedslag, altså lyn som går fra sky til bakken, forklarer John Smits til Nationen.

Han regnes som en av landets mest erfarne meteorologer og har bitt seg merke i norske mediers mange oppslag om lyn og torden.

Visste du at…?

  • Det lyner mest i Indre Østland og på Finnmarksvidda.
  • Lyn kan slå ned fra en bygesky, men også fra bakken og opp til skyen.
  • Lyden i et tordenskrall kommer fordi lynet varmer opp lufta rundt lynkanalen og oppvarmingen skjer fort. Deretter avkjøles den like hurtig. Oppvarmingen og nedkjølingen avgir lydbølger, altså et tordenskrall.

I helgen ble det meldt om 30.000 til 40.000 lynnedslag på 24 timer i Sør-Norge. Ifølge kartanalyser over lynaktiviteten i Sør-Norge og deler av Sverige og Danmark, ble det registrert nærmere 75.000 lyn på ett døgn.

Dette blir ofte omtalt som lynnedslag, men bare en tredjedel av lynene når bakken, og er dermed å anse som visuelle lyn, men ikke reelle nedslag på jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Feilaktig og verre enn det er

Meteorolog John Smits. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Meteorolog John Smits. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– De resterende cirka to tredelene er lyn som går mellom skyer eller inne i en sky. Når man oppgir at kartene viser lynnedslag, eller sier at det har vært så og så mange lynnedslag, fremstiller man det både feilaktig og verre enn det i virkeligheten har vært, mener Smits.

Meteorologisk Institutt har samlet sine egne lynobservasjoner i et lynkart.

Lyn består av en kort serie elektriske strømpulser, og er en stor elektrisk utladning mellom sky og jord eller sky og hav, eller mellom sky og sky. Den viser seg som en stor lysbue som ledes av jordens atmosfæriske luft, ifølge Wikipedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varer i cirka 1/4 sekund

Dette gjør du når det lyner

Installer overspenningsvern i sikringsskapet
Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.

Trekk ut kontakten
Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.

Bruk ekstern lader og datatrafikk
Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.

Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.

Dropp paraply og fiskestang
Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.

Det er tryggere i bilen enn ute
Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

Ikke bad når det lyner
Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.

Bruk mobiltelefon
Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

Et typisk lyn varer i cirka 1/4 sekund og består av tre til fire hovedutladninger med ca. 0,04 sekunders tidsintervall. Det typiske lynet overfører kortvarig en strøm på cirka 10.000 ampere.

Lyn som treffer bakken søker mot spisser eller ledende gjenstander, fordi feltet der er sterkest. Treffer lynet en god leder med stort tverssnitt forårsaker det liten skade, mens lynnedslag i dårlige eller tynne ledere gir sterk oppvarming, ifølge SNL.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30.000 grader celsius

Et lyn har bare en diameter på omkring to til fem centimeter, men beveger seg med opptil 400.000 kilometer i timen. Det blir produsert enorme mengder energi og kan nå en temperatur på opptil 30.000 grader celsius. Det svarer til fem ganger solens overflate, skriver Illustrert Vitenskap.

I Norden er det i snitt elleve tordenværsdager i året. I løpet av det siste tiåret har noen få personer mistet livet på grunn av lyn.