Lørdag ble årets varmeste dag – nå kommer regnet

Det varme og tørre været går mot slutten i Sør-Norge. Nå blir det lyn og torden før det kommer flere dager med ustabilt vær. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Det varme og tørre været går mot slutten i Sør-Norge. Nå blir det lyn og torden før det kommer flere dager med ustabilt vær. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Meråker ble det lørdag registrert 29,8 grader, noe som er årets varmeste dag hittil. Nå blir det imidlertid væromslag med mye ustabilt vær fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble en veldig varm lørdag, særlig i Trøndelag og på Vestlandet, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Temperaturene bikket nesten for første gang 30 grader. Nærmest var de i Meråker i Trøndelag, hvor gradestokken viste 29,8 grader.

– Det er årets varmeste temperatur hittil. Det er ikke ofte man kommer så høyt i mai, hvor temperaturene har vært uvanlig høye såpass tidlig i sesongen. Det har vært veldig sommerlig, sier Walløe.

Den nest høyeste temperaturen som registrert i Norge lørdag, var på Voss med 29,4 grader.

Ikke tropenatt

Og lørdagens høye temperaturer varte inn i natten. Men det var ikke nok til at årets første tropenatt tikket inn. Tropenatt er når temperaturene ikke går under 20 grader i løpet av tidsrommet 20 på kvelden til 8 om morgenen.

– Nærmest kom de i Frosta i Trøndelag, hvor temperaturene aldri var under 19 grader. Det ble en varm natt i Oslo også, hvor minimumstemperaturen lå på 17,8 grader, fortsetter meteorologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag fortsetter de høye temperaturene stort sett over hele landet, men regnbygene er på vei. Og det ventes såpass kraftig lyn og torden at meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

– Lyn er alltid farlig der de treffer, og det er et fenomen som er vanskelig å beregne. Alle bør være sin egen meteorolog og følge med på slikt vær. Man bør være oppmerksom på kraftige vindkast som kommer rett før bygen treffer, sier Walløe.

– Alle får nok regn

De uvanlig høye temperaturene i mai er over for denne gang med mer ustabilt vær preget av perioder med regnbyger i vente.

– I prognosene ser jeg ingen perioder med sammenhengende tørt og varmt vær slik vi har hatt det nå en stund. Det blir et uberegnelig vær fremover, sier Walløe.

Tordenværet beveger seg inn i mandagen i Sør-Norge, og det blir flere dager på rad med regn og ustabilt vær, men det vil stabiliserer seg noe mot neste helg.

– Alle får nok regn. Det er jo positivt for landbruket og skogbrannfaren, og det er sikkert flere som blir glade for å endelig få regn, sier Walløe.