Brødre ble ofre for «Bamsegutt»: – Sånne ting ødelegger liv

«Ingen elsker Bamsegutt» er Tore Strømøys, også kjent som «Tore på sporet», avpubliserte dokumentarserie om Jan-Egil Granfoss.
«Ingen elsker Bamsegutt» er Tore Strømøys, også kjent som «Tore på sporet», avpubliserte dokumentarserie om Jan-Egil Granfoss. Foto: NRK via Nettavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars og Jan var syv og åtte år gamle da de lekte rundt garasjen til Jan-Egil Granfoss – bedre kjent som «Bamsegutt». Så ble han dømt for overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan-Egil Granfoss hadde en garasje hvor han skal ha fikset syklene til ungene i nabolaget, forteller brødrene Lars og Jan i et større intervju med Dagbladet sist uke.

«Bamsegutt» var en sterk mann, ifølge Lars. Han forteller at det var tøft å se Granfoss løfte på biler.

– Du bærer det med deg

I 1991 ble Granfoss dømt for utuktig omgang, utuktig håndtering eller forsøk på dette med seks barn i alderen seks til åtte år.

Lars og Jan var to av dem.

Nå forteller brødrene om sine opplevelser med Bamsegutt.

I fjor høst fikk begge en telefon fra NRK. De fikk beskjed om at en ny dokumentar skulle publiseres innen et par uker. Dokumentaren Ingen elsker Bamsegutt tok opp Granfoss’ kamp mot NAV og hans for å komme tilbake til Norge fra Filippinene.

Det den ikke nevnte var sedelighetsdommen hans.

– Sånne ting ødelegger liv. Du bærer det med deg hele livet, sier Lars til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars husker tilbake til barndommen når garasjedøren en dag ble lukket igjen, og han var alene med Granfoss. Han forteller at Granfoss satte ham på fanget sitt og kneppet opp buksene hans.

– Jeg ble veldig redd

Det var i en bil Jan opplevde en lignende historie.

– Da jeg satt fastklemt i bilen, tok han av meg og begynte og ta på meg. Jeg husker jeg ble veldig redd, men jeg visste ikke hvor jeg var. Jeg kunne ikke bare springe vekk, sier Jan.

På et tidspunkt skjønte brødrenes mor at noe var galt og fikk dem til slutt til å fortelle hva som hadde skjedd, skriver Dagbladet. Moren anmeldte forholdet, og Granfoss ble dømt til åtte måneders betinget fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er Lars og Jan i 40-årene. De fikk aldri erstatning og heller ingen oppfølging etter domfellelsen.

Fikk ikke uttale seg

Etter lang tid med rusproblemer, kan brødrene nå se tilbake på flere rusfrie år. Begge er enige om at overgrepene som barn var årsaken til at de ruset seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lars og Jan fikk de aldri tilbud om å uttale seg i NRKs dokumentar. At dommen ikke nevnes synes Lars er provoserende.

NRKs regionredaktør, Eivind Undrum Jacobsen, sier at de hadde flere samtaler med berørte fra saken i 1991. Han sier at det var et premiss at samtalene ikke var ment for offentligheten.

Samtidig innrømmer han at NRK burde lagt bedre til rette for at de fornærmede kunne gi tilbakemeldinger og beklager belastningen serien har medført de fornærmede i overgrepssaken.

Jan-Egil Granfoss’ advokat Leif Strøm, sier imidlertid at de jobber med samle dokumentasjon for å gjenoppta saken fra 1991.

Han uttaler at Granfoss ikke er i tvil om at barna har vært utsatt for overgrep, men at det er usikkert hvem som står bak, ifølge Aftenposten.

Brødrene er på sin side sikre på hvem som sto bak.