Mattilsynet med advarsel om importerte egg: Ikke spis dem rå

Egg som er fra land utenfor Norge eller Norden bør ikke spises rå og helst varmebehandles helt gjennom før de spises, ifølge Mattilsynet. Hvis ikke er risikoen for salmonella høy, advarer de. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Egg som er fra land utenfor Norge eller Norden bør ikke spises rå og helst varmebehandles helt gjennom før de spises, ifølge Mattilsynet. Hvis ikke er risikoen for salmonella høy, advarer de. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet advarer om at utenlandske egg kan inneholde salmonella og anbefaler derfor ikke å spise disse rå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av eggmangel har norske selskaper importert egg fra andre land, i stor grad fra Estland, Nederland og Sverige, melder Nationen. Disse har gått til produksjon i industrien.

I dagligvarebutikken kan man finne egg fra Danmark og Polen. Egg fra sistnevnte land Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise uten at de er varmebehandlet.

Egg fra utenfor Norge og Norden har ifølge Mattilsynet høyere risiko for å inneholde salmonella.

– Det betyr at man ikke bør spise bløtkokte egg, og ikke bruke slike egg i produkter som ikke skal varmebehandles, som for eksempel eggedosis eller majones. Man bør heller ikke smake på rå kakedeig eller røre med slike egg i, sier Randi Edvardsen, seniorrådgiver i Seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Mattilsynet understreker de at det er viktig at folk sjekker hvor eggene de kjøper kommer fra.

Eggene fra Norge og Norden skal være tydelig merket på pakken med landkode: NO, SE, FI eller DK.