Kong Harald på kommunejakt – besøker fem nye kommuner

Kongen på vei om bord i kongeskipet Norge tidligere i mai. Skipet skal også frakte ham rundt i Rogaland og Agder neste uke. Foto: Javad Parsa / NTB
Kongen på vei om bord i kongeskipet Norge tidligere i mai. Skipet skal også frakte ham rundt i Rogaland og Agder neste uke. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ankommer kongeparet Sørvestlandet for vårens fylkestur. Froland, Åseral, Lund, Randaberg og Vindafjord skal få sine første kongelige besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kommer kongeparet stadig nærmere sitt mål om å besøke alle landets 356 kommuner – etter denne turen mangler de kun elleve, og vil i så fall ha besøkt hele 97 prosent av landets kommuner.

Kongeskipet Norge seiler sørover og ankommer Arendal 26. mai, skriver Kongehuset.

Derfra fraktes kongeparet til Frolands Verk, der bygdas skiskytterhelt Marte Olsbu Røiseland og hennes bror Nils Bjørn Olsbu opptrer som konferansierer.

– Det blir utrolig stas å få besøk av kongeparet, sier ordfører Inger-Lene Håland (Ap) i reisens program.

Gardeoppvisning

Neste morgen ankommer Kongeskipet Farsund, der kongeparet videre befordres til lille Åseral. Med 923 innbyggere er kommunen den minste i Agder, og en av kun seks i fylket med nynorsk som hovedform.

I kommunesenteret Kyrkjebygd skal kongeparet møtes av musikalske og kulturelle innslag, før besøket avsluttes med en oppvisning av Hans Majestet Kongens Garde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Kongeskipet anløper Flekkefjord tirsdag morgen, blir kongeparet fraktet til industrikommunen Lund. Blant innslagene her finner man revygruppa Løyeblikk, samt det populære lokalbandet Pettycash og The Voice-deltakeren Tor Vidar Rennestraum.

Se video: Kongen får salen til å le

Voksenopplæringselever hilser

Onsdag morgen kommer kongeskipet til Goavika i Randaberg kommune. Kommunen er den siste på Nord-Jæren som ikke har fått besøk av kongeparet ennå, og det er i fotballhallen Vår Energi Arena og på Randaberg torg at aktivitetene skal skje denne dagen. Radioprogramlederen Bjarte Tjøstheim og elektronikamusikeren Hans Peter Lindstrøm er blant lokalkjendisene som står på programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så avsluttes fylkesturen i Vindafjord kommune, nord for Haugesund. Med dette vil kongen ha vært på besøk i samtlige kommuner i Rogaland. Blant dem som skal hilse kongeparet er elever ved voksenopplæringen i Vindafjord fra Sør-Sudan og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve gjenstår på lista

Kongehuset har en uoffisiell liste over kommuner som kong Harald og/eller dronning Sonja har vært på offisielt besøk i – eller besøkt i forsvarssammenheng – fra 1958 og fram til i dag. Et besøk regnes som offisielt når ordføreren i kommunen er vertskap.

Kongeparet har tidligere bekreftet at planen er å ha gjennomført offisielle besøk til alle kommuner. De har de siste årene krysset av den ene etter den andre på lista, med kongens besøk i Flå i oktober og dronningens besøk i Skaun i april i år som noen av de siste. Kongens skulle for øvrig vært med til Skaun, men måttet avlyse fordi han var sykmeldt.

De elleve som gjenstår av 356 kommuner, er: Nissedal og Siljan (Vestfold og Telemark), Etne, Osterøy, Samnanger, Vaksdal og Askvoll (Vestland), Rindal og Høylandet (Trøndelag), Balsfjord og Kvænangen (Troms) og Beiarn (Nordland).