MC-fører filmet egen råkjøring opp til 238 km/t – får ett år i fengsel

Under etterforskningen fant politiet videoopptak av flere andre tilfeller av råkjøring.
Under etterforskningen fant politiet videoopptak av flere andre tilfeller av råkjøring. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i 20-årene fra Troms sørget selv for videobevis for 25 tilfeller av råkjøring med MC. Dommen ble ett års fengsel og tap av førerkortet for alltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg blir sportsmotorsykkelen med over 190 hestekrefter og en toppfart på rundt 290 kilometer inndratt «til fordel for staten».

Mannen fikk tre måneders strafferabatt for å ha tilstått råkjøringen og for at han samtykket til at saken gikk som en tilståelsessak.

– Dette er meget grove trafikkovertredelser som har medført stor risiko både for føreren og andre i trafikken, sier politiadvokat Jacob Bergh til Nordlys , som først omtalte dommen.

238 km/t

De mest alvorlige overskridelsene er i saken er ifølge dommen disse:

* 80-sone: 238 km/t, 177 km/t (tre ganger), 166 km/t.

* 70-sone: 158 km/t.

* 60-sone: 119 km/t og 111 km/t.

* 50-sone: 127 km/t og 97 km/t.

Politiet fant videoene

Det var mannens kjøring i Sørkjostunnelen i Troms i september 2022 som førte til at politiet startet etterforskning. Det skjedde etter at han publiserte en video av kjøringen på Tiktok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han brukte et hjelmkamera til videoen der man ser at speedometeret på motorsykkelen viste 265 km/t, men retten har i dommen trukket 10 prosent av på farten i alle tilfellene av råkjøring.

Under etterforskningen fant politiet videoopptak av alle de andre tilfellene der mannen nå er dømt for råkjøring.

Ved et av de andre tilfellene kjørte tiltalte forbi et vogntog og akselererte til speedometeret på MC-en viste 197 km/t i en 80-sone.

– Svært stor risiko

Nord-Troms og Senja tingrett bruker sterke ord i karakteristikken av mannen kjøring:

«Videoene av kjøringen viser at kjøringen blant annet har skjedd på smale veier med avkjørsler til private boliger, med biltrafikk i begge retninger. Flere av fartsovertredelsene skjedde mens siktede kjørte på bakhjulet, herunder kjøring i 158 km/t i 70-sone. I videoene deltar siktede også i kappkjøring. Siktede har ved kjøringen demonstrert en ekstraordinær risikovilje. Han har utsatt både seg selv og andre for svært stor risiko.», heter det i dommen.