Rapport: Planene til Equinor og andre oljegiganter er ikke i tråd med klimamål

Verken Equinor eller andre store oljeselskaper har planer som er i tråd med verdens klimamål, ifølge en rapport fra organisasjonen Oil Change International.

Installasjoner på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, hvor Equinor er operatør. Foto: Carina Johansen / NTB
Installasjoner på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, hvor Equinor er operatør. Foto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Equinor, Chevron, ExxonMobil, Shell, TotalEnergies og BP er blant selskapene som i rapporten er målt opp mot ti kriterier.

Konklusjonen er at ingen av selskapene har lagt planer eller kommet med forpliktelser som er i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Equinor skårer «grovt utilstrekkelig» på åtte kriterier. Blant kriteriene er å slutte å lete etter mer olje og å sette en sluttdato for olje- og gassutvinning.

Målt etter rapportens kriterier gjør de amerikanske selskapene det enda dårligere. Chevron, ConocoPhillips og ExxonMobil skårer «grovt utilstrekkelig» på samtlige kriterier.

Ifølge rapporten er de åtte vurderte selskapene i ferd med å bruke opp 30 prosent av verdens gjenværende «karbonbudsjett» hvis 1,5-gradersmålet skal nås.

Den norske staten eier flertallet av aksjene i Equinor. Selskapet mener selv at deres energiomstillingsplan er i tråd med den internasjonale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade for diskusjon rundt energiomstillingen og setter pris på å bli fulgt tett i omstillingsarbeidet. Vi er imidlertid ikke enige i kriteriene som beskrives i denne rapporten, blant annet fordi verden vil trenge olje og gass som energikilder i flere år fremover, mens nye energikilder bygges opp, sier Equinor-talsperson Rikke Høistad Sjøberg i en uttalelse til NTB.

En rekke organisasjoner stiller seg bak innholdet i den nye rapporten. Blant dem er miljøorganisasjonene WWF og norske Naturvernforbundet.