Solkrem: Unngå denne tabben

Nordmenn har blitt flinkere til å beskytte seg mot sola, ifølge en ny undersøkelse.
Nordmenn har blitt flinkere til å beskytte seg mot sola, ifølge en ny undersøkelse.  Foto: NTB Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å beskytte seg mot solen, men det kan også være skadelig å unngå den. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere landsdeler opplever for tiden strålende sol og høye tempraturer. Da er det også viktig å huske på å beskytte seg mot solen. Opp mot 90 prosent av hudkreft har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium, ifølge Helsenorge.

Selv om soling kan være skadelig, har det også en rekke fordeler å være ute i solen. Det kan blant annet øke humøret, styrke imunforsvaret og kan motvirke rekke sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, beinsykdommer og flere typer kreft, ifølge en ekspert VG har snakket med.

– Dette er et problem for oss forskere. Soling har mange fordeler, men de snakkes ikke om. Det handler selvfølgelig ikke om å sole seg for mye, men å unngå solen helt, er dumt. Det forkorter livet ditt, sier professor i klinisk epidemiologi, Pelle Lindqvist, til Aftonbaldet.

Symptomer ved hudkreft

  • Sår i huden som blør lett og ikke gror
  • Rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
  • Misfargede knuter i huden som vokser
  • Eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt
Symptomene over kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Rådet fra Kreftforeningen er at man bør ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker.

Kilde: Helsenorge

Men kan man sole seg i en kort periode uten å ta skade av det?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er umulig å si hvor lenge man skal sole seg eller ikke uten at det er skadelig. Mitt råd er å sole deg i 30 minutter, uten solkrem, og deretter sjekke huden. Hvis det føles bra, legg på mer td neste dag. Hvis du vil unngå rynker, ikke sol deg for lenge. Huden eldes raskere fra solen, sier Lindqvist.

Den vanligste tabben

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier de alltid oppfordrer til å bruke solkrem, uansett hvor lenge du skal være ute.

– Hvor mye man kan sole seg uten å bli brent, kommer an på egen hudtype, tidspunkt på dagen og hvor man befinner seg. Vi vil derfor ikke råde noen til å la være å bruke solkrem. Du kan få hudkreft selv om du ikke bli solbrent når du er ute i intens sol, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er den vanligste solkrem-tabben folk gjør?

– Den vanligste solkremtabben er nok å tro at du kan være ute i solen i ubegrenset tid bare fordi du har smurt deg. Studier viser at de fleste bruker langt mindre solkrem enn det som skal til for å få beskyttelsen som står på flasken. Vel så viktig er det å ta pauser fra solen når den er på sitt sterkeste og å beskytte seg med klær, svarer Ross.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge i verdenstoppen

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen
Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen

I en ny undersøkelse fra Kreftforeningen og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, kommer det frem at nordmenn har blitt flinkere til å bruke høy solfaktor og beskytte seg mot sola med klær og skygge. Men fortsatt blir for mange solbrent.

Bare 2 prosent sier nå at de aldri beskytter seg mot sola, mens andelen var 20 prosent for ti år siden.

Sist uke kom krefttallene for 2023. De viser en fortsatt økning i nordmenn som får hudkreft.

– Nå vet folk mye om hva som skal til for å forebygge hudkreft. De kan redusere risikoen ved å begrense tiden i sola, bruke klær, skygge og solkrem. Hvis vi fortsetter den gode trenden med å beskytte oss på alle disse måtene, håper vi at Norge kan klatre ned fra pallen på verdensstatistikken for hudkreft, sier Ross.