Ekspert advarer mot ny trussel fra Russland

Russlands president Vladimir Putin under statsbesøk i Kina.
Russlands president Vladimir Putin under statsbesøk i Kina. Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / Kreml / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Vestens «røde linjer», og Russlands grenser for hvor langt de vil gå, er flyttet, ifølge dansk ekspert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge europeisk etterretning planlegger Russland sabotasje over hele Europa. Det skrev nylig Financial Times (FT).

En dansk ekspert Dagsavisen har snakket med, mener målet er å skape usikkerhet og utrygghet.

Les mer om krigen i Ukraina her!

Etterretningsleder: Russland virker komfortable

Kilder FT har snakket med hevder Kreml blant annet planlegger skjulte bombeangrep, brannstiftelse og angrep på infrastruktur.

– Vår vurdering er at risikoen for statskontrollerte sabotasjehandlinger er økt betydelig. Russland virker nå komfortable med å utføre operasjoner på europeisk jord, og skadepotensialet er høyt, uttalte Thomas Haldenwang, en av lederne i tysk etterretning, til Financial Times.

Allerede har de europeiske landene, også Norge, opplevd en voldsom økning i GPS-forstyrrelser.

For tre uker siden gikk utenriksministrene i de baltiske landene Estland, Litauen og Latvia i ut i FT og forklarte den håpløse situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen i den baltiske regionen nær de russiske grensene er nå blitt for farlig til å ignorere, sa Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis.

Estlands utenriksminister Margus Tsahkna sa at slike handlinger er «hybridangrep og en trussel mot vår befolkning og sikkerhet».

Situasjonen har blitt så ille at det finske flyselskapet Finnair har måttet se seg nødt til å stanse sine flygninger til Tartu i Estland ut måneden, slik at en midlertidig innflygningsløsning som ikke er avhengig av GPS, kan installeres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: – Ødelegger for russerne i alle forhold

Ekspert: «De røde linjene» er flyttet

Jørgen Meedom Staun ved det danske Forsvarsakademiet, sier til Dagsavisen at den russiske eliten oppfatter krigen i Ukraina som en stedfortrederkrig med Vesten.

– Vi ser at «de røde linjene» for Vestens støtte til Ukraina også har endret seg fra starten av Russlands invasjon, da det kun handlet om å levere defensivt utstyr som hjelmer og skuddsikre vester, til nå å levere stridsvogner og jagerfly, sier den danske eksperten, og legger til at også den russiske «grensen» for hva man er villig til å gjøre for å forhindre eller vanskeliggjøre Vestens støtte til Ukraina, har flyttet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske eksperten sier til den norske avisen at Russland først og fremst forsøker å minske eller vanskeliggjøre støtten til Ukraina med sabotasjene sine.

– Men de søker også helt generelt å skape usikkerhet, utrygghet og forvirring i håp om at det kan være med på å svekke de europeiske landenes lyst til å støtte Ukraina og kanskje bringe større prorussiske krefter tettere på makten i de europeiske landene, sier Staun.