Sjøkabel som ble kuttet utenfor Vesterålen i 2021 er uten strøm igjen – ingen vet hvorfor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havobservatoriekabelen LoVe utenfor Vesterålen mangler strøm, men årsaken er ukjent. I 2021 ble kabelen kuttet og 4,2 kilometer kabel forsvant sporløst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden den gang har havobservatoriet blitt reparert, men nylig gikk skjermene hos blant annet Havforskningsinstituttet i svart igjen. Symptomene var de samme som i 2021, men om kabelen er kuttet på nytt, kan ikke havforskerne svare på.

– Vi kan verken bekrefte eller avkrefte et brudd på kabelen, sier kommunikasjonsdirektør Marit Hauge i Havforskningsinstituttet til Bladet Vesterålen.

Lofoten-Vesterålen havobservatorium (LoVe) er en infrastruktur for forskning og overvåking av havområdet. Systemet ble etablert i 2013, da Havforskningsinstituttet i samarbeid med Equinor satte ut den første noden utenfor Bø i Vesterålen.

I revidert statsbudsjett i 2022 fikk Havforskningsinstituttet 58,3 millioner kroner til å reparere kabelen. Kabelen gir forskerne verdifull informasjon og bilder fra dypet av havet. Den gir også informasjon om blant annet ubåt-aktivitet i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler strøm

– Vi mangler strøm på LoVe, men vet ikke sikkert hvorfor, sier Hauge.

Forsker Geir Pedersen ved Havforskningsinstituttet sier til Bladet Vesterålen at strømmen forsvant fra kabelen 9. mai, vel tre år etter at den sist gikk i svart.

Han forklarer at feilsøking på denne typen system er komplisert, men at de nå gjennomfører systematiske undersøkelser.

Pedersen mener kabelen nå er tryggere enn før 2021.

Vet ikke

– Vi følger med på skipstrafikken over kabelen, men det viktigste er at kabelen nå ikke går lenger ut enn til 12-milsgrensen. Siden den ikke ligger i internasjonalt farvann, mener vi den ligger tryggere, sier Pedersen.

Når feilsøkingen vil være ferdig, kan ikke Pedersen si på nåværende tidspunkt.

Kabelkuttet i 2021 fikk oppmerksomhet både i Norge og i utlandet. Også Politiets sikkerhetstjeneste ble involvert. I juni 2022 kom konklusjonen fra politiet; etterforskningen viser at kabelen mest sannsynlig ble revet bort av et fiskefartøy, som deretter kappet kabelen.

De kunne imidlertid ikke svare på om dette skjedde uaktsomt eller med forsett.