Advarer mot for mye alkohol på 17. mai: – Det kan skape usikkerhet

Det er tilsynelatende mange som skal drikke alkohol på 17. mai. Tidligere denne uken opplyste Vinmonopolet at de forventer sterk økning i salget uken før nasjonaldagen.
Det er tilsynelatende mange som skal drikke alkohol på 17. mai. Tidligere denne uken opplyste Vinmonopolet at de forventer sterk økning i salget uken før nasjonaldagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange melder alkoholen sin ankomst allerede ved frokostbordet på nasjonaldagen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er barnas dag, men likevel har det blitt så vanlig med 17. mai-frokost og synlig fyll i gatebildet ganske tidlig. Det kan skape usikkerhet og utrygghet blant barna. Vi vet at barn gleder seg til 17. mai. Får de dagen ødelagt av voksnes drikking er det veldig trist.

Det sier kommunikasjonssjef Eli Marie Stavlund i alkovettorganisasjon Av-og-til til ABC Nyheter.

– Vi håper alle kan bidra til at 17. mai bli en folkefest for alle, men det er klart at foreldre har et ansvar, sier hun, og påpeker at det er lov å kose seg med noe godt i glasset selv om man er mamma eller pappa.

– Vår anbefaling er å drikke null, ett eller maks to glass.

Les alkovettorganisasjonens 17. mai-tips nederst i saken!

Eli Marie Stavlund og alkovettorganisasjonen Av-og-til håper ikke barn får 17. mai-feiringen ødelagt av fyll. Foto: Av-og-til
Eli Marie Stavlund og alkovettorganisasjonen Av-og-til håper ikke barn får 17. mai-feiringen ødelagt av fyll. Foto: Av-og-til

Psykolog: – For små barn kan det være skremmende

Psykolog Peder Kjøs opplyser overfor ABC Nyheter at bare etter få glass kan barn merke adferdsendringer hos foreldrene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Psykolog Peder Kjøs. Foto: Torstein Bøe / NTB
Psykolog Peder Kjøs. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Noe som skjer ganske fort og allerede ved lav promille er at man blir mer ufokusert og selvopptatt. Man blir litt utilgjengelig og fjern. Dette er noe barn merker før de voksne skjønner det selv. Det er dumt på en dag som 17. mai, sier Kjøs.

– Blir promillen enda høyere kan endringene være så store at barn føler seg utrygge. For små barn kan det være skremmende, legger han til.

Kjøs forteller at han har inntrykk av at det har blitt mer alkohol på nasjonaldagen de siste femten årene, men understreker at han ikke har konkret statistikk på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barn har behov for nærhet og oppmerksomhet. Det bør det være fokus på på en slik dag.

Se video: Se den frekke tyven: – Kunne blitt alvorlig skadet

Vinmonopolet forventer dobling

Tidligere denne uken skrev ABC Nyheter at Vinmonopolet forventer å selge mellom 2,3 og 2,4 millioner liter drikkevarer uken før nasjonaldagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt har Vinmonopolet solgt drøyt 1,6 millioner liter i uken i år. Det forventes med andre ord at salget kan øke med opptil 800.000 liter bare denne uken.

Det tilsvarer en økning på 50 prosent.

Med 17. mai på fredag og andre pinsedag på mandag er det mange nordmenn som gjør seg klar for langhelg.

– Det er for tidlig å si noe om hvilken effekt dette vil ha. Hvis det er mange som benytter langhelgen til å dra en tur til utlandet selger jo ikke vi like mye. Når butikkene våre stenger pinseaften har vi fasiten, sier presseansvarlig i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

17. mai-tips

På spørsmål om Av-og-til har noen tips til drikking av alkohol på 17. mai svarer Stavlund følgende:

  • Null, ett eller maks to glass når man er sammen med barna.
  • Tenk gjerne gjennom om eller hvor mye du skal drikke når barn skal være til stede. Da er det lettere å ikke gå over grensen.
  • På 17. mai møter man gjerne andre. Det kan være lurt å bli enig med andre voksne hvor mye det er greit å drikke.
  • Ikke glem morgendagen! I år er 17. mai på en fredag. Barna ser også fram til lørdagen.