Det danskenes kongeparet tok T-banen til skogs i Østmarka

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit gikk en tur rundt Ulsrudvann i Østmarka sammen med dronning Mary og kong Frederik av Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit gikk en tur rundt Ulsrudvann i Østmarka sammen med dronning Mary og kong Frederik av Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det danske kongeparet skrøt av «smuk» norsk natur da de tok T-banen til Østmarka i Oslo. Kong Frederik roste også kong Harald. – Har følt meg enormt trygg ved hans side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kong Harald er en meget erfaren og hjertelig herre som gjerne hjelper en ung konge som meg. Jeg har følt meg enormt trygg ved hans side, sa den nybakte kong Frederik da han møtte pressen onsdag etter å ha gått en tur rundt Ulsrudvannet i Oslo i strålende vårvær onsdag.

Kongen og dronning Mary er på andre og siste dag av sitt første norgesbesøk siden de overtok den danske tronen i januar.

Onsdag morgen tok et uvanlig reisefølge T-banen fra Stortinget for å gå tur ved Ulsrudvann, øst i Oslo: Kong Frederik, dronning Mary, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit – alle kledd i turtøy for anledningen.

Se video: Får salen til å le

Stortinget T-banestasjon

Dette var riktignok en spesialavgang som Utenriksdepartementet og Sporveien har satt opp. T-banen kjørte fra Stortinget til Ulsrud, og kun de kongelige, deres reisefølge og pressen fikk være med på den 19 minutter lange reisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av Stortinget T-banestasjon var stengt av til forvirring for reisende i morgenrushet. Det var et stort sikkerhetsoppbud både på stasjonen og om bord i T-banen. Politifolk, politihunder, sikkerhetsvakter og soldater var på plass.

Pressen var også tungt til stede. 30–40 journalister og fotografer var på plass fra både Norge og Danmark. Også nederlandsk presse var til stede.

Vel framme ved Ulsrud ble de kongelige møtt av skolebarn som veivet med både norske og danske flagg.

Dronning Mary og kronprinsesse Mette-Marit fikk blomster, og kong Frederik ga «high five» til barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre gikk ferden til Ulsrudvann, et kjent turområde i Østmarka i Oslo, der de blant annet møtte ungdom fra Den Norske Turistforening (DNT) og gikk tur rundt vannet. Mange turgåere hadde møtt opp langs stiene for å få et glimt av de kongelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så koselig!

På spørsmål fra dansk presse om hvordan det er å være på tur med «deres veldig gode norske venner», svarte dronning Mary med noen norske gloser:

– Det er så koselig!, sa hun og lo.

Hun skrøt også av Norge og «smuk» norsk natur, og sa at besøket har understreket de tette båndene mellom Norge og Danmark. Kongeparet ankom Oslo tirsdag, og dronningen beskrev ankomsten som minneverdig.

– Det var veldig minneverdig for oss å seile inn til Oslo havn med Dannebrog. Vi ble varmt tatt imot av den kongelige familie, men også av nordmenn. Det var norske og danske flagg og det hele, sa hun.

De ble også spurt om det er annerledes å være på besøk som kongepar enn som kronprinspar.

– Eh, yeah. Det kan man si, sa en lattermild dronning.

– Nå er vi i fremste rekke. Det tar vi til oss, men vi føler oss veltilpass her i Norge. Vi er i familie, men vi er også venner, utdypet kong Frederik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skryter av Ingrid Alexandra

Han skrøt også av sitt fadderbarn prinsesse Ingrid Alexandra, som han møtte tirsdag.

– Det er herlig å møte ungdommen, som minner oss mye om vårt eldste barn. De har mye til felles og kommuniserer godt sammen, sa kongen.

– Det er gøy å se henne som soldat nå, og jeg er glad for det, jeg synes det er spennende. Hardt, men det er en god gjerning hun gjør, en viktig gjerning, sa han.

Kongeparet ble også spurt om de planlegger å bli værende i Norge til 17. mai etter at de offisielle besøket er over.

– Da er vi i Danmark, lød svaret fra kongen.

Senere onsdag skal kongeparet spise lunsj med regjeringen, og de skal på enda en tur, denne gangen ved Oslos havnefront.

Besøket avsluttes på kvelden med en mottakelse på det danske kongeskipet Dannebrog til ære for kongeparet av Norge. Danmark og Norge er for øvrig de eneste kongehusene i verden som fortsatt har kongeskip.