Aktor: Zaniar Matapour var strafferettslig tilregnelig– ber om 30 års forvaring

Zaniar Matapour i rettssal 250 i Oslo tinghus. Han nekter fortsatt å si noe til retten som kan kaste lys over hvorfor han begynte å skyte mot feststemte mennesker natt til 25. juni for drøyt halvannet år siden. Foto: Lise Åserud / NTB
Zaniar Matapour i rettssal 250 i Oslo tinghus. Han nekter fortsatt å si noe til retten som kan kaste lys over hvorfor han begynte å skyte mot feststemte mennesker natt til 25. juni for drøyt halvannet år siden. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB

Det konkluderte statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås med da hun prosederte for aktoratet i terrorsaken tirsdag.

– Påtalemyndigheten mener Zaniar Matapour er tilregnelig, sa Gravås før hun gikk dypere inn i begrunnelsen og bakgrunnen for konklusjonen.

Tingrettens behandling av straffesaken mot Zaniar Matapour er inne i sine siste dager denne uka. Da Gravås prosederte om tilregnelighet, påpekte hun at en lovendring etter 22. juli-saken endrer kriteriene som må være innfridd for at en tiltalt skal kunne erklæres utilregnelig.

– Lovgiver har hatt som målsetting at færre skal frifinnes og at flest mulig blir stilt til ansvar for det de har gjort, sa Gravås.

Aktor har lagt ned påstand om 30 års forvaring for Matapour.

44-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 132, om grove terrorhandlinger. Paragrafen har kommet til i kjølvannet av 22. juli-angrepene i 2011, og har en ny strafferamme på 30 års fengsel eller forvaring, som ingen så langt er dømt til, skriver Dagbladet. Tidligere var maksimal straffeutmåling 21 års fengsel eller forvaring.

Forvaring innebærer at straffen kan forlenges, som den gamle sikringen.

Avgjørende for retten

Spørsmålet om tilregnelighet er avgjørende for om tiltalte kan straffes eller ikke. Dersom retten kommer til at Matapour var utilregnelig da han skjøt mot folkemengden i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022, kan han ikke dømmes til straff.

– De rettsoppnevnt sakkyndige skal gjøre en medisinsk undersøkelse av tiltaltes mentale tilstand, men spørsmålet om vedkommende er utilregnelig i rettslig forstand, er det retten som avgjør, poengterte Gravås.

Retten har fått dokumentert at Matapour fikk diagnosen paranoid schizofreni allerede i 2004. Diagnosen ble bekreftet i 2010. Men de rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert forskjellig om hans mentale tilstand på gjerningstidspunktet:

Sakkyndige uenige

* Psykologspesialistene Knut-Petter Sætre Langlo og Pål Grøndahl mener Matapours symptomer er dekkende for diagnosene paranoid og dyssosial personlighetsforstyrrelse. De åpner for at man kan bli frisk av en schizofreni-diagnose.

* Psykiatrispesialist Synne Sørheim opprettholder Matapours diagnose og er av den oppfatning at dette er en diagnose man ikke blir frisk av. Hvis kriteriene har vært innfridd i en periode på én måned eller mer, vil de være det livet ut, mener hun.

Diagnosen til psykologene Langlo og Grøndahl kan trekke i retning av at Matapour var strafferettslig tilregnelig natt til 25. juni 2022. Sørheims diagnostisering innebærer derimot trolig at han må anses utilregnelig på gjerningstidspunktet. Det betyr at han ikke kan straffes hvis retten er enig.