Gjenforener jazz-superband etter 30 år

Jazzbandet Masqualero fotografert i 1991, med f.v.: Jon Christensen. Tore Brunborg, Arild Andersen og Nils Petter Molvær. Foto Agnete Brun / NTB
Jazzbandet Masqualero fotografert i 1991, med f.v.: Jon Christensen. Tore Brunborg, Arild Andersen og Nils Petter Molvær. Foto Agnete Brun / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jazzgruppen Masqualero, med et knippe av norsk jazz' mest profilerte musikere, gjenforenes på scenen over 30 år etter sist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal gruppen, som består av Arild Andersen, Nils Petter Molvær, Jon Balke og Tore Brunborg, og med Gard Nilssen som trommeslager, åpne Oslo Jazzfestival.

Det skjer i Operaen 11. august, etter det festivalen beskriver som «enorm etterspørsel». Arild Andersen konstaterer i en uttalelse:

– Det var veldig hyggelig å bli spurt om Masqualero som åpningskonsert i Operaen. Om mulig var det enda hyggeligere at alle i bandet sa ja før de sjekket kalenderen sin! Heldigvis kunne alle etter de hadde sjekket.

Bassist Andersen stiftet bandet da han skulle spille en triokonsert 1982. Han fikk med seg pianist Jon Balke og trommeslager Jon Christensen, og sistnevnte foreslo å ta med «to unge og uhyre talentfulle musikere» – som viste seg å være saksofonist Tore Brunborg og trompetist Nils Petter Molvær.

Ifølge festivalen satte Masqualero varige spor etter seg i norsk og internasjonalt jazzliv det neste tiåret med moderne, drivende jazz med en frisk vri. Etter tre album ble det stopp med en konsert høsten 1992. De ble også gjenforent på Jon Christensens 60-årsdag i 2003. Han gikk bort i 2020, og inn rykker derfor Gard Nilssen på trommer.

– Som jazzlytter av den litt yngre generasjonen, kjenner jeg bare Masqualero fra plate og som et nærmest sagnomsust legendeband omtalt som det absolutt hippeste jazzbandet på den tiden, sier festivalsjef Line Juul, som synes gjenforeningen er stas.