Durek Verrets vei til tronen: Kan han bli konge av Norge?

Durek Verrett fotografert i Los Angeles i 2022.
Durek Verrett fotografert i Los Angeles i 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden Durek Verrett gjorde sin entre inn i prinsesse Märtha Louises sitt liv, har deres forhold og hans virke fått stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Durek kaller seg selv sjaman og arbeider som åndelig livsleder og åndelig helbreder.

Tidligere har Verrett vekket oppsikt med sine påstander. Sjamanen fra California har blant annet hevdet at han har oppstått fra de døde, at han kan påvirke atomer, at kvinner som har sex med tilfeldige partnere kan få avtrykk i skjeden av ånder.

Verret har videre måttet tåle kritikk for sin uttalelse om han selv er «en hybrid art av romøgle og Andromeda, og jeg innehar også eldgamle ånder fra den gamle verden», samt salg av en medaljong som angivelig skulle ha muligheten til «trekke gift ut fra kroppen», ifølge VG.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett står støtt mot motstanden, og har vært forlovet siden 2022. I fjor ble det kjent at bryllupet skal holdes i Geiranger den 31. første august.

Når de har gitt hverandre sitt «Ja» blir Verrett dermed en del av den norske kongefamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det slik Durek Verrett noengang kan bli konge i Norge?

I utgangspunktet tenker de fleste nok at Durek ikke har noen arverett på den norske tronen, og det stemmer.

Derimot er det ikke komplett umulig at det kan skje, selv om det er til de grader usannsynlig.

Her kan lese mer om kongelige!

Se video: Slik har du aldri sett prins Harry

Ingen automatikk

Ifølge det norske kongehuset er den norske arverekken fastsatt i grunnlovens paragraf §6 og er:

1. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon

2. Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Prins Sverre Magnus

4. Prinsesse Märtha Louise

5. Maud Angelica Behn

6. Leah Isadora Behn

7. Emma Tallulah Behn

Om flere i den direkte arverekken ville dø eller si fra seg tronen, tre i dette tilfellet er prinsesse Märtha Louise den neste i arverekken og da vil det ikke være en umulighet at Durek Verrett vil bli tildelt en tittel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest sannsynlig kan det være tittelen prinsgemal.

Det er altså på ingen måtte noen automatikk at Durek ville blitt konge selv om prinsesse Märtha Louise blir dronning av Norge.

Ubehagelig tanke

Dette skulle kanskje de fleste tro var det nærmeste Durek kunne komme den norske tronen, men ifølge den norske grunnloven er det andre muligheter. Om de i det hele tatt skulle være realistiske er en annen sak. I paragraf 7 heter det som følger:

«Er ingen arveberettiget prins eller prinsesse til, kan kongen foreslå sin etterfølger for Stortinget, som har rett til å bestemme valget hvis kongens forslag ikke bifalles».

I paragraf 48 står det videre:

«Er kongestammen utdødd og ingen tronfølger utkåret, da skal en ny konge eller dronning velges av Stortinget. I mellomtiden forholdes med den utøvende makt etter § 48».

Ut fra dette kan en se for seg et scenario hvor kongen selv foreslår Durek Verrett som etterfølger til Stortinget i fravær av noen i arverekken, og da at Verrett får godkjennelse av Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å lese paragraf 40 gir oss et scenario hvor den norske kongestammen er utdødd og hvor en ny konge må velges.

Norge har valgt sin konge 3 ganger tidligere. I 1814 valgte vi prins Christian Frederik til konge, samme år ble den svenske kongen Karl II valgt. Den 18. november 1905 ble prins Carl av Danmark valgt til konge og han tok da navnet Haakon.

Om Durek Verret vil stå høyt på listen over hvem som skal velges til Norges neste konge ved ovennevnte ubehagelige omstendigheter er vanskelig å si.