Politiet henlegger sak mot Per-Willy Amundsen

Saken mot Per-Willy Amundsen henlegges.
Saken mot Per-Willy Amundsen henlegges. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det venter ikke noen rettslig straff for Per-Willy Amundsen (Frp). Amundsen ble etterforsket for hatefulle ytringer, men saken er henlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amundsen har vært i hardt vær etter flere kommentarer på Facebook.

Bakgrunnen er et Facebook-innlegg Amundsen skrev i forbindelse med kvinnedagen og påfølgende kommentarer i kommentarfeltet. Der kom det flere uttalelser om arabere, islam og kvinner.

– Intet straffbart forhold

– Politiet har vurdert at kommentarene ikke tolkes slik at de utgjør en kvalifisert krenkende ytring mot en folkegruppe som er vernet etter straffeloven paragrafen 185. Saken henlegges derfor på koden intet straffbart forhold, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet har veid ytringsfriheten fra Grunnlovens paragraf 100 og Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 10 opp mot Norges forpliktelser etter FN-konvensjonen om avskaffelse av alle former for rasediskriminering på den andre.

Kritisk Amundsen

Amundsen sier i en epost til Nordlys at henleggelsen var som forventet, og er svært kritisk til at politiet brukte nærmere to uker på å nå den konklusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er dypt problematisk, er at politisaken i seg selv kan bidra til å innskrenke ytringsrommet. Faren er at saken vil skape en nedkjølende effekt for ytringsfriheten. Når folk flest ser at stortingsrepresentanter risikerer å bli straffeforfulgt for å uttrykke legitime meninger, hva da med sykepleieren i Tromsø, kranføreren i Kongsberg eller fiskeren på Finnsnes, skriver Amundsen.

Fratatt verv

Selv om Amundsen ikke straffes rettslig har han måtte ta sin straff i politikken. Han trakk seg som leder for justiskomiteen i Stortinget, han har også blitt fratatt alle verv i Frp, utover det å være stortingsrepresentant fram til 31. januar 2025.