Skatteetaten advarer om utspekulert svindel i forbindelse med skattemeldingen

Skatteetaten advarer om svindelforsøk i forbindelse med skattemeldingen.
Skatteetaten advarer om svindelforsøk i forbindelse med skattemeldingen. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattemeldingen fra Skatteetaten er ventet i disse dager. Svindlere utnytter dette med utspekulerte forsøk på å lure folk, advarer Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svindelforsøkene blir stadig mer utspekulerte og får utseende som blir svært troverdig. Det gjør at folk må være ekstra på vakt når det tilsynelatende kommer meldinger fra for eksempel oss i Skatteetaten med lenker eller innlogging, sier direktør Ragna Fossen for sikkerhetsstaben i Skatteetaten.

Svindlerne sender ofte eposter eller tekstmeldinger som har en utforming hvor logoer og utforming ligner den de gir seg ut for å være fra, forklarer Fossen.

– Når utformingen eksempelvis er helt likt Skatteetatens logo og farger, må folk vite at vi aldri sender lenker uoppfordret som du skal klikke deg inn på, eller be om innlogging direkte. Vi etterspør heller ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene, sier Fossen.

Denne uken begynner Skatteetaten utsendelsen av rundt fem millioner skattemeldinger. Og svindelforsøkene øker gjerne i akkurat denne perioden.

– Det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker, sier Fossen.