Kongen har fått lagt inn en midlertidig pacemaker

Det skal lørdag morgen ha vært kativitet ved SAS' medevac-fly i Malaysia som skal transportere kong Harald hjem til Norge. Det er ikke bekrefter når kongen kommer hjem. Foto: Vincent Thian / AP / NTB
Det skal lørdag morgen ha vært kativitet ved SAS' medevac-fly i Malaysia som skal transportere kong Harald hjem til Norge. Det er ikke bekrefter når kongen kommer hjem. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongen Harald har i dag fått lagt inn en midlertidig pacemaker ved sykehuset Sultanah Maliha på Langkawi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Kongehuset i en oppdatering lørdag.

– Pacemakeren ble implantert på grunn av lav hjertefrekvens. Beslutningen ble tatt i dag tidlig, og inngrepet var vellykket. Kongen har det etter forholdene bra, men trenger fortsatt ro. Inngrepet vil gjøre hjemreisen tryggere, sier kongens livlege Bjørn Bendz.

Den medisinske hjemtransporten vil trolig finne sted i løpet av et par dager, skriver kongehuset.

Tidligere har det vært opplyst at kongen var innlagt med en infeksjon.

– Ikke i seg selv en belastning for kroppen

En pacemaker brukes når hjertet slår for langsomt. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Pacemakeren overvåker hjertet hele tiden, og trer bare i funksjon når det er nødvendig.

En pacemaker kan opereres inn i kroppen. Men en midlertidig pacemakerbehandling gjennomføres med impulsgeneratoren plassert utenfor pasienten, ifølge Store norske leksikon. Via en blodåre legges en ledning til hjertet som blir koblet til pacemakerapparatet utenfor kroppen. Ved langsom puls, vil apparatet gi elektriske signaler som får hjertet til å slå hurtigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet med lav puls er at folk kan besvime eller merke svimmelhet og ustøhet, forteller professor og kardiolog Dan Atar, til Dagbladet.

Han forteller at inngrepet vanligvis tar rundt en halvtime. I seg selv er det ikke noe belastning for kroppen, tilføyer han.

Han sier at kongen er i gode hender.

– Kongens livlege har spesifikk ekspertise på dette, og er helt rett person til å vurdere behov for en pacemaker. Så det kan ikke være bedre enn det, med tanke på at det er min gode kollega Bjørn Benz, som er kardiolog selv, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kong Harald har fått lagt inn en midlertidig pacemaker. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB Foto: NTB
Kong Harald har fått lagt inn en midlertidig pacemaker. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB Foto: NTB

– Framstår mer dramatisk

Det var tirsdag det ble kjent at kongen var innlagt på sykehus i Malaysia. Kongeparet var på en privat feriereise da kongen, som er 87 år gammel, ble syk.

De siste opplysningene er en ny vending, mener TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør at det fremstår litt mer dramatisk når det må til for å få kongen hjem, men samtidig så skal man ikke overspille det helt, sier han.

Schulsrud-Hansen påpeker at det ikke er en selvfølge at det kommer kontinuerlige oppdateringer på kongens helsetilstand, men mener at det er viktig at kongehuset tilbyr informasjon.

– Det viktigste nå er at kongen kommer seg hjem. Han har rollen som nasjonens bestefar, og hvis en har besteforeldre som blir syke i utlandet, så vil man ha dem hjem raskest mulig, sier han.

Kongehuset opplyser til NTB at det ikke kan ventes noen ytterligere oppdateringer lørdag.

– Vi viser til den oppdateringen som er lagt ut, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Trolig hjemtransport om noen dager

Kongen ligger innlagt på et lokalt sykehus på øya Langkawi i Malaysia. Et evakueringsfly som skal fly kong Harald hjem til Norge, venter på øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere medier, deriblant VG , Nettavisen og Dagbladet , har meldt om aktivitet rundt flyet lørdag morgen.

Til Nettavisen, som er i Malaysia, sier en i bakkehåndteringsmannskapet at det norske Medevac-flyet skal forberedes for hjemreise.

– Vi skal om kort tid sette i gang å forberede flyet for hjemreise, sier vedkommende til avisen, og legger til at de skal laste en del varer og medisinsk utstyr ombord.