Nær 400 tonn med tau fra norske fiskebåter havner i norske farvann hvert år

En NTNU-forsker mener det er viktig at Norge tar grep for å forhindre forsøpling i havet etter at en ny undersøkelse viste at store mengder tau havner i norske farvann hvert år. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
En NTNU-forsker mener det er viktig at Norge tar grep for å forhindre forsøpling i havet etter at en ny undersøkelse viste at store mengder tau havner i norske farvann hvert år. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske fiskebåter mister nær 400 tonn tau i norske farvann hvert år, ifølge en undersøkelse. Forsker mener det er på tide å ta grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram etter undersøkelser gjort av forskere på hvordan tauverk behandles i det kommersielle fisket, skriver Teknisk Ukeblad.

En ny studie fra NTNU viser at kun en tredel av tauverket som produseres og selges i Norge, kan resirkuleres på en bærekraftig måte.

Førsteamanuensis Paritosh Deshpande ved NTNUs institutt for industriell økonomi og teknologiledelse har forsket på plastforsøpling i havet gjennom flere år. Blant annet har de funnet ut at store mengder fiskeredskap som kan føre til spøkelsesfiske, havner i havet.

– Vi gjorde en analyse som viste at nærmere 400 tonn slikt avfall fra norsk fiskerisektor ender i havet hvert år, sier Deshpande til Teknisk Ukeblad.

Han mener det er viktig at Norge tar i et tak for å forhindre forsøpling i havet.

– Norge er tungt avhengig av den blå økonomien. Det haster med å finne løsninger. Uten forsvarlig håndtering av tauverk blir ikke fiskerisektoren grønn og bærekraftig.