Grå og vindfull vinterferiehelg i vente – kan gi vanskelige kjøreforhold

Væromslaget i Oslo har gitt vriene forhold for både fotgjengere og bilister. Det er ventet en grå avslutning på vinterferien i hovedstaden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Væromslaget i Oslo har gitt vriene forhold for både fotgjengere og bilister. Det er ventet en grå avslutning på vinterferien i hovedstaden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er få lyspunkter å hente fra Meteorologisk institutt før den siste vinterferiehelgen for noen og den første for andre. Det blir grått, vått og vindfullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store vinterferiehelgen viser seg ikke fra sin beste side værmessig. Helgen starter med uvær over store deler av landet. Skyer, nedbør og vind er gjennomgangsmelodien fra statsmeteorologen.

– Det er ganske store kontraster fra sør til nord. Det kommer til å bli vindfullt fra Trøndelag og nordover, i perioder er det ventet liten storm fra Stad og til Troms. På Østlandet er det ventet lavt skydekke med spredt yr, regn eller snø, sier meteorolog Unni Nilssen til NTB.

Nilssen forteller at snøgrensen kommer til å ligge på mellom 200 og 500 meter over havet i store deler av Sør-Norge, med noen små variasjoner.

Når er det vinterferie 2024?

I uke 8 har Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, Vestland utenom tidligere Hordaland og enkelte kommuner i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag vinterferie.

I uke 9 er det vinterferie for Innlandet, Buskerud, Rogaland, Vestland utenom Sogn og Fjordane, Nordland, Troms og Finnmark.

Nullføre kan gi trøbbel

I enkelte deler av fjellområdene i Sør-Norge vil temperaturene ligge på vippepunktet mellom minus- og plussgrader. Det kan by på vanskelige kjøreforhold.

– Når temperaturen ligger rundt null, er det nullføre, da må man regne med utfordrende kjøreforhold. Jeg ser for meg at det kan bli utfordrende kjøreforhold i fjellene i Sør-Norge i dagene fremover, sier Nilssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den populære hyttedestinasjonen Trysil er det meldt både nedbør og vekslende temperaturer. Meteorologen tror det kan bli utfordrende på veiene i akkurat dette området.

Bedre vær mot slutten av helgen

I jakten på noen få lyspunkter kan Nilssen fortelle at det blir lettere vær mot slutten av helgen.

– I Oslo kan det komme gløtt av sol på søndag ettermiddag.

Nilssen sier man må vente seg en kjølig start på Østlandet med minusgrader flere steder. Hun minner om at det fortsatt er februar, og at man ikke kan avblåse vinteren helt ennå.