Moderat fare for flom fra Agder til Oslo og Akershus

Vann skapte problemer for trafikken i Oslo, som her i krysset mellom Frognerveien og Niels Juels gate, i forrige uke. Nå ventes det mer vann. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Vann skapte problemer for trafikken i Oslo, som her i krysset mellom Frognerveien og Niels Juels gate, i forrige uke. Nå ventes det mer vann. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sendt ut flomvarsel på gult nivå for områder fra Agder til Oslo og Akershus. Fredag blir den våteste dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gult nivå betyr moderat fare, og da ventes forholdsvis små skader. Natt til lørdag minker faren igjen, ifølge Varsom.no.

Varselet gjelder fra området rundt Lillesand og nordøstover i Agder, sørøst i Telemark og Buskerud, vest av Vestfold, Oslo og store deler av Akershus.

Flom kan oppstå fra 0 til 600 meter over havet.

30 til 50 millimeter med regn

Ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger i Meteorologisk institutt kommer det regn i to omganger. Først natt til torsdag og så natt til fredag.

– På fredag ser det ut som at det kommer 30 til 50 millimeter med regn i de mest utsatte områdene, sier hun.

Ifølge Berger er det Agderkysten og vestsiden av Oslofjorden som får mest nedbør.

Konsekvenser

Konsekvensen av flom på gult nivå kan være lokale oversvømmelser, isgang og erosjonsskader i bekker og mindre elver, samt overvann i tettbygde områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vannføringen vil øke i bekker og elver i løpet av natt til fredag på grunn av mye nedbør og snøsmelting. Dette kan føre til lokale oversvømmelser. Mye is i vassdragene og redusert infiltrasjonskapasitet i bakken på grunn av tele kan forverre situasjonen. Økt vannføring kan også føre til isgang med påfølgende fare for lokale oversvømmelser, heter det.

Mye vann i veiene

Folk rådes til å flytte verdier bort fra utsatte steder, som kjellere, samt å rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø og is.

De som har tilbrakt vinterferien på fjellet eller andre steder, og skal hjem til helgen, bør være obs på at det fredag morgen kan oppstå utfordringer på veiene, sier Berger.

– Jeg ser for meg at det blir mye vann i veibanene. Men det blir bedre utover fredagen, sier meteorolog Marit Berger.