Lørenskog-saken: – Søker de mulighetene som finnes
Finsk politi mener å ha klart å spore kryptovalutaen som er sentral i Lørenskog-saken. Øst politidistrikt opplyser at det stadig gjøres en innsats for å forbedre ferdigheter, metoder og teknologier til å etterforske krypteringsteknologi.
Onsdag meldte VG at finsk politi sier de trolig har klar å spore kryptovalutaen monero. Det hele skal ha skjedd i sammenheng med en etterforskning av en hacker som står tiltalt for et datainnbrudd der han skal ha krev løspenger i form av kryptvalutaen.
Samtidig har monero vært sentralt i den svært kjente Lørenskog-saken. Anne-Elisabeth Hagen forsvant i 2018, og året etter overførte Tom Hagen monero tilsvarende 13 millioner kroner til en ukjent mottaker.
Dette svarer påtaleansvarlig
Fakta om Tom Hagen
* Født i 1950.
* Utdannet bygningsingeniør.
* Har sammen med ektefellen Anne- Elisabeth Hagen bodd i eneboligen i Sloraveien på Lørenskog siden 1984. Har tre voksne barn.
* Har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 179. plass. Ifølge Kapital er Hagen god for 2,3 milliarder kroner.
* Har gjort det stort innen eiendomsutvikling. Tom Hagen Eiendom hadde et resultat før skatt på 25,1 millioner kroner i 2018. Eier også 70 prosent av aksjene i strømselskapet Elkraft. Hagen har også eiendom på Kvitfjell.
* Var tidligere skøyteløper og sentral i å starte skøyteklubben SK94 sammen med Johann Olav Koss. Hagen var privat sponsor for Koss.
* Ble 28. april 2020 pågrepet av politiet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne- Elisabeth Hagen. Dagen etter ble han varetektsfengslet i fire uker. Tom Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.
* 7. mai 2020 avgjorde Eidsivating lagmannsrett at Hagen skulle løslates, men politiet anket kjennelsen til Høyesterett. Dagen etter forkastet Høyesterett politiets anke.
* Hagen er fortsatt siktet i saken, tre år etter at han ble pågrepet.
Kilder: Kapital, Dagens Næringsliv, BizWeb, NTB.
På spørsmål om Øst politidistrikt nå har kapasitet til å spore monero-transaksjonen i Lørenskog-saken, slik som finsk politi skal ha gjort i datainnbruddssaken, svarer ikke påtaleansvarlig Guro Holm Hansen konkret.
– Internasjonalt politisamarbeid er viktig, og vi jobber for, og søker de mulighetene som finnes og kontakter aktuelle fagmiljøer som kan ha informasjon av interesse for saken, sier Holm Hansen til ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Teknologiske fremskritt og samarbeid med andre land kan hjelpe i oppklaringen av alvorlige straffesaker, også denne. Det er en pågående innsats for å forbedre ferdigheter, metoder og teknologier til å etterforske krypteringsteknologi og anonymisering, sier hun videre.
Kripos vil ikke gå inn på enkeltmetoder
ABC Nyheter vært i kontakt med Kripos, som ikke vil kommentere etterforskningen av Lørenskog-saken og henviser til Øst politidistrikt.
På generelt grunnlag opplyser etaten at de og Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) jobber kontinuerlig med metodeutvikling og samarbeider tett med andre land innenfor blant annet Europol og Interpol der det er hensiktsmessig.
– Verdien av å utveksle erfaring og metoder med samarbeidende land er stor i en tid der teknologien er i rask utvikling, sier seniorrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos' kommunikasjonsstab til ABC Nyheter.
– Av hensyn til metodevernet, ønsker vi ikke å kommentere enkeltmetoder som brukes eller prøves ut, fortsetter han.
Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt og ektemannen Tom Hagens hjem i Lørenskog på Romerike i oktober 2018.