Sjeføkonom: – Veldig farlig det Norges Bank gjør nå

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen.
Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen advarer Norges Bank. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, mener rentehevingene virker mot sin hensikt. Han sier til Børsen at rentehevingene er med på å øke inflasjonen. Andreassen mener årsaken til det er at all boligbygging gjøres av bedrifter som er profittmaksimerende.

– Det har lenge vært et problem i Norge at boligprisene har vært for lave til at det lønner seg å bygge. Nå blir de enda lavere, og det blir enda dyrere å kjøpe, og da gruses boligbyggingen. Den blir omtrent helt borte, sier sjeføkonomen til Børsen.

– Det er veldig farlig

Andreassen skisserer et regnestykke hvor husleie utgjør om lag 20 prosent av inflasjonen. Dersom husleien skulle stige med ti prosent, så vil det utgjøre en økning på to prosent på inflasjonen.

To prosent er inflasjonsmålet til Norges Bank. Dermed må prisen på de resterende 80 prosentene av inflasjonen, for eksempel matvarer, strøm eller klær, være uendret for at Norges Bank skal nå målet om to prosent. Men hvis husleien stiger med 15 prosent, må de andre varene falle ett prosent i pris for å nå målet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig farlig det Norges Bank gjør nå, for det er nærmest umulig å få til. Norges Banks rentehevinger, og den ruinerende kraften det har på boligbyggerne, gir oss høy inflasjon om et par år, sier Andreassen.

Overfor Børsen opplyser Norges Bank at de ikke ønsker å kommentere saken.

Betegnet 2023 som et kriseår

2023 hadde de svakeste tallene som noen gang er målt for både salg av nye boliger og igangsetting av bygging, ifølge Boligprodusentene.

Administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim betegnet på en pressekonferanse i januar 2023 som et kriseår.

I desember 2023 lå salget av nye boliger 10 prosent under nivået i desember 2022. For fjerde kvartal var det en nedgang på 18 prosent, mens nedgangen for hele året var 32 prosent.

Igangsettingen av bygging av nye boliger falt med 40 prosent fra 2022 til 2023. For leiligheter var fallet hele 51 prosent.