Ekstremværet Ingunn: – Bruk formiddagen til å gjøre deg klar til stormen

Store områder langs norskekysten befinner seg midt i områdene som er ventet å bli hardest rammet av ekstremværet Ingunn onsdag. Foto: Meteorologisk institutt / NTB
Store områder langs norskekysten befinner seg midt i områdene som er ventet å bli hardest rammet av ekstremværet Ingunn onsdag. Foto: Meteorologisk institutt / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Ingunn treffer norskekysten i løpet av ettermiddagen. Folk bes om å gjøre seg klare til stormen og sikre det man har ansvar for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er små endringer i prognosene nå som det nærmer seg, som gjør at vi kommer til å fintilpasse farevarselet, sier vakthavende meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt til NTB

Det er fremdeles Trøndelag og Nordland som ligger an til å bli hardest rammet av ekstremværet Ingunn. Nordmøre og Lofoten/Vesterålen ligger litt i ytterkanten av de mest berørte områdene, og der vil trolig farevarselet blir finjustert i løpet av dagen.

Derfor bør folk i disse ytterkantområdene følge ekstra nøye med på farevarslene utover dagen, ifølge meteorologen, som har følgende beskjed til folk langs kysten:

– Bruk formiddagen til å gjør deg klar til stormen.

Ingunn er ventet å treffe kysten ved ytre strøk av Møre og Romsdal for fullt ved 12-tiden onsdag ettermiddag før den vil bevege seg nordover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan komme mye lyn

Det ligger også an til en del nedbør sammen med den kraftige vinden. I tillegg er det potensial for en god del lyn, ifølge meteorologen.

– I etterkant av at fronten av uværet treffer, så vil det øke med lyn i etterkant. Det kommer trolig sent i kveld, og så en ny runde igjen på nattetid eller i morgentimene.

– Det er selvsagt vanskelig å forutse lyn og hvor mye det vil bli. Det kan komme et farevarsel om lyn, men det er foreløpig usikkert, sier Skeltved.

– Store konsekvenser

Meteorologen har i forkant gått ut med klare råd til folk om å holde seg innendørs, og i tillegg være forberedt på at det kan komme lenger strømbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke utfordre situasjonen. Ta heller de forholdsreglene man kan. Forbered deg som om det blir ille, sier han.

– Vi er veldig sikre på at noen nok vil oppleve store konsekvenser i etterkant av dette været, så alle og enhver bør sikre det man har ansvar for. Pass på deg selv, sier meteorologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppfordrer til hjemmekontor og stengte skoler

Politiet i Nordland har sendt ut pressemelding for å advare innbyggerne om å ta forholdsregler.

– Politiet i Nordland oppfordrer folk til å utvise aktsomhet når man ferdes ute, ved å se opp for løse flygende gjenstander, samt begrense ferdsel i strandsona. Vurder om det er nødvendig å oppholde seg utendørs, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

Politiet er i tett dialog med beredskapsaktørene. De ber folk som har mulighet til det, om å vurdere hjemmekontor. De som kan utsette kjøreturen, bes om å gjøre det.

– I tillegg bør skolene vurdere om elevene kan holdes hjemme på torsdag, skriver politiet.