Støttegruppa: Fortsatt ubesvart hvorfor Oslo-skytingen ikke ble avverget

Leder for Støttegruppa 25. juni Espen Aleksander Evjenth er ikke fornøyd med svarene EOS-utvalget gir på spørsmålet om hvorfor masseskytingen i Oslo sentrum ikke ble avverget. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Leder for Støttegruppa 25. juni Espen Aleksander Evjenth er ikke fornøyd med svarene EOS-utvalget gir på spørsmålet om hvorfor masseskytingen i Oslo sentrum ikke ble avverget. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EOS-utvalget gir ikke svar på hvordan Oslo-skytingen kunne skje når E-tjenesten hadde informasjon om et mulig angrep, påpeker støttegruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør vondt å tenke på. Vi har fortsatt ikke fått gode nok svar på hvorfor angrepet ikke ble avverget. Mange av våre medlemmer lever fortsatt med tunge konsekvenser av terroren, sier leder Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni.

EOS-utvalget kom med sin rapport tirsdag ettermiddag. Den konkluderer med at Etterretningstjenesten ikke kan bebreides for angrepet, som etterlot seg to døde og flere skadde.

Etterlyser fortsatt svar

Zaniar Matapour er siktet for drap med terrorhensikt etter å ha åpnet ild mot to utesteder i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022 – hvorav ett var populært blant skeive.

Støttegruppa etterlyser fortsatt svar på hva som gikk galt da tjenestene satt på informasjon om et mulig angrep, men ikke klarte å avverge det.

– Det har vært spekulert i at E-tjenesten nærmest fremprovoserte terroren med sin håndtering. For oss som er direkte berørt, har det vært en ekstra byrde. Vi er glade for at EOS-utvalget nå legger den ballen død, sier Evjenth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde vært kjekt å få en vurdering

Samtidig etterlyser han svar på hvordan E-tjenesten og PST virket sammen før angrepet.

– Vi noterer oss at EOS-utvalget mener det ikke skal vurdere om overleveringen mellom E-tjenesten og PST var god nok. Jeg går ut ifra at dette er noe som diskuteres i E-tjenesten og mellom tjenestene, men det hadde vært kjekt å få en vurdering, sier Evjenth til NTB.

Han befant seg på London pub og ble skutt i hodet.

Evjenth påpeker at 25. juni-utvalget i fjor konkluderte med at angrepet kunne ha vært unngått.