Rekrutt Alexandra fyller 20 år – slik blir bursdagen i militærleiren

Prinsesse Ingrid Alexandra skal feire 20-årsdagen sin i militæret. Det blir trolig ganske annerledes enn en vanlig kongelig bursdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Prinsesse Ingrid Alexandra skal feire 20-årsdagen sin i militæret. Det blir trolig ganske annerledes enn en vanlig kongelig bursdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 20 år søndag. Hun måtte trolig starte dagen tidlig – og med bursdags-armhevinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi pleier å markere bursdager med at vi alle sammen synger bursdagssang, og så må den som har bursdag ta pushups til bursdagssangen, sier soldat Frida Berge-Urgård i Skjold leir i Troms til NTB.

Hun tror prinsessen, som kom til leiren i forrige uke, kan vente seg samme bursdagsfeiring.

– Det vil jeg regne med, sier hun.

20-åring

Prinsesse Ingrid Alexandra ble født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004. Hun var ferdig på videregående i fjor sommer, og jobbet deretter som skoleassistent og miljøarbeider på Uranienborg skole.

Natt til torsdag forrige uke ankom hun ingeniørbataljonen hvor hun skal ha førstegangstjeneste.

NTB og NRK var onsdag inne i leiren, hvor prinsessen stilte opp på bilder, og det var mulig å snakke med noen av de andre på leiren.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener sin førstegangstjeneste på Skjold leir. Foto: Fredrik Varfjell / NTB/ / POOL Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener sin førstegangstjeneste på Skjold leir. Foto: Fredrik Varfjell / NTB/ / POOL Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Man blir en god gjeng

Prinsessens opphold i militæret starter med rekruttskole, hvor hun skal få grunnleggende militær opplæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De skal gjennom mye. Det blir lange dager, og det er opp klokka seks, sier Berge-Urgård.

Hun har vært i førstegangstjeneste i Skjold leir siden i fjor sommer, så hun kjenner hverdagslivet i leiren godt.

Forsvaret har gjort det klart at prinsessen ikke får noen spesialbehandling og har samme opplegg som alle andre. Det betyr seksmannsrom og tidlige morgener.

– Man blir en veldig god gjeng av å være på rom med folk og være seks mann tett på hverandre hele tiden, sier Berge-Urgård.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er inne i slitsomme uker

Siden kongefamilien ikke har etternavn, tiltales prinsessen nå som «rekrutt Alexandra» i militærleiren.

Kompanisjef Hågen Vangsnes i rekruttkompaniet bekrefter tradisjonen med bursdags-armhevinger på leiren, men sier det varierer litt hvordan bursdagene feires.

– Ofte er det noe som heter bursdags-pushups, som troppen bestemmer litt selv, hvor man tar pushups samtidig som man synger bursdagssangen for den som har bursdag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at de første ukene i rekrutten ofte er veldig slitsomme, og at det er mye nytt å sette seg inn i.

– Det er mye arbeid nå i starten. Da er det å stå opp klokka 6, vaske rom, spise frokost, og så begynner utdanningen allerede på morgenen. Så er det hektisk program med utdanning, sier han.

De første to ukene har rekruttene fått opplæring i våpenhåndtering og militær kutyme, såkalt sluttet orden. Neste uke venter skytetrening.

Kongelige feiringer

Uansett hvordan prinsessens bursdagsfeiring i militæret blir, så er nok kontrastene store til de vanlige bursdagene med kongefamilien. Prinsessens far, kronprins Haakon, har tidligere sagt til dette til NTB om bursdagstradisjonene i kronprinsfamilien:

– Det er vel ganske likt de fleste andre, vil jeg tro. Vi pleier å vekke den som har bursdag. Da har vi gjerne laget litt skiver og frokost, og vi pleier å bake en brownie og putte noen lys på. Vi synger bursdagssangen og har med noen gaver. Og så har vi gjerne en bursdagsfest på kvelden med litt flere fra familien og venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er altså den private feiringen. De offisielle kongelige markeringene kan være mer overdådige.

Da prinsessen fylte 18 år, ble det markert med både gallamiddag på slottet og en storstilt festmiddag arrangert av regjeringen. I tillegg besøkte prinsessen statsmaktene i forbindelse med bursdagen: Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor.