Forsvaret sender fire F-35 til Island

Et norsk F-35 etterfyller drivstoff i luften. I midten av januar sender Norge fire fly av typen til Island.
Et norsk F-35 etterfyller drivstoff i luften. I midten av januar sender Norge fire fly av typen til Island. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt hundre mann følger flyene som skal delta i oppdraget Iceland Air Policing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som Nato-land får Island hjelp fra sine allierte til å overvåke og sikre luftrommet sitt. Fra midten av januar til begynnelsen av februar er det Norge som skal utføre oppdraget Iceland Air Policing. Det opplyser Forsvaret i en pressemelding tirsdag.

– Vår deltakelse på Iceland Air Policing viser vår vilje til å støtte Nato og vår økte evne til å løse oppdrag med kampfly både innenlands og utenlands, sier sjef for 331 skvadron, oberstløytnant Kenneth «Chain» Vika, i pressemeldingen.

F-35-flyenes hovedoppgave under oppdraget blir å utføre beredskapsoppdrag av typen Quick Reaction Alert (QRA). Det innebærer å overvåke landets luftrom, samt holde oppsyn med all trafikk i og i nærheten av luftrommet. Skulle ukjente fly dukke opp i landets luftrom, rykker kampflyene ut.

I Norge løser luftforsvaret QRA-oppdrag daglig ut fra Evenes flystasjon.

Dette er fjerde gang Norge sender fly til Island i forbindelse med Iceland Air Policing. Mannskapet som følger med flyene er alt fra piloter og teknisk personell til vaktsoldater og administrativt personell.