Eksperter: Krona vil styrke seg i 2024

Den norske krona har vært svak i 2023. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen tror bedre tider i 2024.
Den norske krona har vært svak i 2023. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen tror bedre tider i 2024.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har blitt rystet av kronas bevegelse i år, sier sjeføkonom. To eksperter tror imidlertid på bedring for den norske krona det kommende året. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske krona har gjennom 2023 svekket seg betydelig. For ett år siden kostet én euro 10,5 kroner. Euroen bikket tolv kroner både i mai og november.

Etter rentehevingen midt i desember stryket kronen seg, og da kostet én euro 11,51 kroner.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror på bedring for krona i 2024.

– Jeg tror krona vil styrke seg ti prosent, men det har jeg trodd altfor lenge. Vi må ta innover oss at krona ikke reagerer som i gamle dager på renter, renteforskjeller og kredittvurderinger. Det er nye tider på vei, sier Andreassen til ABC Nyheter.

– Jeg har blitt rystet

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen sier han er rystet over kronas bevegelse i 2023. Foto: NTB
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen sier han er rystet over kronas bevegelse i 2023. Foto: NTB

Siden høsten 2021 har renta økt 14 ganger, og styringsrenta til Norges Bank er nå på 4,5 prosent. I tillegg har det vært kraftig prisvekst.

– Det er mange floker å løse. Vi har en feilpriset norsk krone, den burde være sterk mot euroen. Det er veldig merkelig at krona er så svak. Jeg har blitt rystet av kronas bevegelse i år. sier Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken, tror at den norske krona styrker seg moderat det kommende året. Han understreker at det er en del forutsetninger som skal klaffe for at en slik spådom skal inntreffe.

– Det vi legger til grunn er at det blir en myk landing i den globale økonomien. Det vil trolig innebære at må vente til sommeren før vi ser de store sentralbankene begynner å kutte rentene. Det er et viktig premiss for at krona skal styrke seg, sier Knudsen til ABC Nyheter.

– Det vil ta litt tid

Han tror at krona vil styrke seg mot euroen det kommende året.

– Vi tror ikke at vi kommer tilbake på 10-tallet, men ned mot 11-tallet.

Knudsen spår at det vil ta litt tid før Norges Bank senker styringsrenten.

– Vi har vært litt i motvind, men det er bedre utsikter nå. Det vil bare ta litt tid. Vi tenker at Norges Bank vil være den siste sentralbanken som setter ned renten.