Ny skatteløsning skal gi bedrifter bedre oversikt – kan hindre konkurser

Det kan bli færre konkurser med Skatteetatens nye løsning. Foto: Lise Åserud / NTB
Det kan bli færre konkurser med Skatteetatens nye løsning. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere småbedrifter sliter med å ha oversikt over skatt og avgift som skal betales. Snart kommer en ny løsning som potensielt kan avverge konkurser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteetaten lanserer tjenesten som har fått navnet «Krav og betalinger». Tjenesten skal hjelpe bedrifter med å få oversikt over hva man skylder og har til gode direkte i nettbanken.

Ifølge tall fra Skatteetaten handler 35 prosent av alle henvendelser om hvor mye man skylder, samt behov for å få en kontoutskrift for å skaffe seg overskrift.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier den nye tjenesten vil være et hjelpemiddel som kan forhindre kostbar gjeld for bedrifter.

– Vil gjøre det enklere

– Dette vil gjøre det enklere for spesielt de små og mellomstore å få en bedre samlet oversikt og å gjøre opp for seg overfor det offentlige der de er vant til å betale regninger. Det tror vi vil hjelpe mange næringsdrivende, fordi man unngår å komme unødig i betalingsvansker, sier Schanke Funnemark.

Løsningen skal først testes ut av DNB overfor enkelte kunder. I løpet av 1. kvartal i 2024 er også Sparebank 1 og Sparebanken Vest med på forsøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Årets skandaler

Roses av Vedum

Løsningen er et resultat av samarbeid mellom finansnæringen og det offentlige. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) roser den nye tjenesten.

– Bedriftene er ofte opptatt med jobben de skal gjøre, og kan oppleve administrasjon, regninger og regnskap som krevende. En del konkurser skyldes manglende oversikt. For denne type bedrifter blir det nå enklere å planlegge og holde orden, sier Vedum.