FFI-rapport avdekker globalt nettverk av falske nettaviser

Forsker og spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen ved Forsvarets forskningsinstitutt. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Forsker og spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen ved Forsvarets forskningsinstitutt. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport fra FFI har avdekket et globalt nettverk av falske nettaviser. 14 av disse utgir seg for å være norske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt har rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) avdekket et nettverk av 443 falske nettaviser på 32 språk.

Rapporten er resultatet av en utforskende studie for å undersøke mulig skjult russisk påvirkning.

De falske norske nettavisene knyttes ikke direkte til Russland, men det var undersøkelsen av russisk påvirkning som førte forskerne på sporet av det globale nettverket.

– Vi fant dem fordi de hadde delt noen få lenker til russiske kilder. Vi har likevel ingen grunn til å mene at de er tilknyttet Russland av den grunn, sier forsker og spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen.

Han sier at motivet ser ut til å være å tjene penger gjennom annonsering og salg av tilsynelatende redaksjonell omtale.

– Vi beskriver dem i rapporten for å bidra til økt forståelse for kildekritikk og styrket digital kompetanse, sier Sivertsen.

De 443 falske nettavisene, inkludert de 14 norske, har sammenfallende utseende og flere fellestrekk. Blant annet at de ikke oppgir eier, har journalister med falskt navn og bilde, samt at de kopierer artikler fra andre kilder.