Tollerne på Gardermoen fant narkotika forkledd som Willy Wonka-sjokolade

En toller holder opp en av sjokoladeplatene, som egentlig var narkotika forkledd som Willy Wonka-sjokolade. Foto: Tolletaten / NTB
En toller holder opp en av sjokoladeplatene, som egentlig var narkotika forkledd som Willy Wonka-sjokolade. Foto: Tolletaten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

36 kilo med det som tilsynelatende var Willy Wonka-sjokolade ble nylig plukket ut til undersøkelse på Gardermoen. Sjokoladeplatene viste seg å inneholde narkotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri beslaglagt så store mengder narkotikaholdig sjokolade før, sier seksjonssjef Hans Wilhelmsen i Tolletaten.

Det var totalt fire sendinger som ble plukket ut til undersøkelse av observante tollere på Oslo lufthavn i oktober. De tilsynelatende uskyldige sjokoladeplatene på 100 gram hver inneholdt mer enn bare sjokolade. Tollerne fant THC, det rusgivende stoffet i cannabis. De fant også psilocybin.

Sendingene kom fra USA, hvor cannabis er både lovlig, lett tilgjengelig og billig.

Tollerne er bekymret over at narkotikaen var forkledd som sjokolade tilsvarende den fra «Charlie og Sjokoladefabrikken»-historien fra bøker og filmer.

– Ettersom sjokoladen er pakket inn i Willy Wonka-papir, kan den være spesielt fristende for barn. Dersom barn får i seg narkotika ved et uhell, kan det få fatale konsekvenser som vi jo har sett flere eksempler fra USA på, sier Wilhelmsen.

Ingen er siktet eller bøtelagt i saken, som nå er henlagt på bevisets stilling.

– På generelt grunnlag er saker hvor det trolig er bestilt varer over internett vanskelig å oppklare.