Politiet advarer om ny svindelmetode

Christina T. Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt
Christina T. Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt Foto: Politiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindlerne kommer på hjemmebesøk etter telefonoppringning, og oppgir at man er politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik beskriver politiet den nye svindelmetoden. I en pressemelding meddeler politiet at de nå ser flere tilfeller av en ny type bedrageri. De kriminelle ringer og utgir seg for å være fra politiet for deretter å møte opp fysisk utenfor boligen for å hente ut BankID, bankkort og telefon.

– Politiet vil aldri be om din BankID, verken over telefon eller ved oppmøte, sier Christina T. Rooth, politiinspektør/næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt.

Politiet erfarer at det er mange som blir forsøkt svindlet ved at kriminelle utgir seg for å være politi, som gjerne skal varsle offeret om at de blir svindlet.

Slik går svindlingen for seg:

  1. Offeret blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra politiet eller Økokrim, ofte med beskjed om at offeret holder på å bli svindlet ved for eksempel at noen har tatt opp lån i offerets navn.
  2. De som sier de er fra politiet setter så over telefonen til en annen kriminell som utgir seg å være fra banken og som så skal hjelpe.
  3. Offeret blir bedt om å oppgi BankID kode og passord, og ofte med beskjed om å flytte pengene over på en sikker konto.
  4. Ved hjelp av BankID-informasjon som blir oppgitt kommer svindlerne seg inn i nettbanken.
  5. Politiet registrerer nå også en ny tilnærming der hvor svindlerne ser det er mer penger å hente, eller at kontotappingen stopper i første omgang, kommer de hjem til offeret og stjeler BankID kodebrikke, bankkort, telefon, osv.

– Politiet har nå igangsatt etterforskning av flere slike saker både i Oslo pd, Sør-Øst pd og i Øst pd. Det er særlig eldre damer som er utsatt, sier Christina T. Rooth.

Her er noen enkle tips fra politiet:

  • Legg gjerne på samtalen dersom henvendelsen du får kjennes ubehagelig, stressende eller merkelig. Legg alltid på dersom du blir bedt om å oppgi BankID.
  • Aldri gi fra deg BankID-informasjon til politiet eller banken, eller overfør penger på oppfordring fra andre. Banken eller politiet vil aldri be deg om dette.
  • Ta kontakt med det offisielle nummeret til banken hvis du er i tvil, ikke ring tilbake på et nummer du har fått oppgitt av de som ringer deg.
  • Ta kontakt med politiet på 112, dersom noen henvender seg på døren og sier de er fra politiet og at de trenger din BankID.
  • Familie til sårbare eldre med verdier, bør hjelpe til å sikre disse verdiene.