Raser mot Støre etter Nav-utsagn

Jonas Gahr Støre forstår ikke kritikken.
Jonas Gahr Støre forstår ikke kritikken. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rystende å høre statsministeren si noe så forferdelig, sier matutdeler Margaret Moiba.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor mottok Matsentralen fem millioner kroner i julegave fra regjeringen. I år har de rekordstor pågang, men må klare seg uten ekstra støtte.

Under Stortingets spørretime onsdag forrige uke ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av Rødt-leder Marie Sneve Martinussen på hvorfor regjeringen ikke har gitt økt støtte til Matsentralen før jul.

Støre svarte at frivilligheten der ute er utrolig viktig i krevende tider som dette, men han kom også med en presisering:

– Du må ikke gå i matkø for å få mat i Norge, du kan gå til Nav for å få hjelp som er tilpasset. La oss understreke det.

– Rystende

Statsministerens uttalelser får matutdeler og grunnlegger av organisasjonen Verdige Smil, Margaret Moiba, til å se rødt.

– Det er rystende å høre statsministeren si noe så forferdelig. Han sår tvil rundt de menneskene som står timevis i matkø i all slags vær. Det er en ekstrem uvitenhet som gjør at han sier dette. Med all respekt, men da kjenner man ikke til situasjonen, sier Moiba til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdige Smil deler ut gratis mat til 400 familier og enslige to ganger i måneden.

Får støtte

Jonas Gahr Støre forstår ikke kritikken.

– Det var ikke meningen å sette noen opp mot hverandre. Det var for å informere om at hvis du går til Nav, og du har problemer med økonomien, så har de i oppdrag å gi deg hjelp til det, forklarer han overfor TV 2.

Han får støtte av arbeids- og tjenestedirektør i Nav, Sonja Skinnarland, som er enig med Støre i at Nav er Norges sikkerhetsnett.

Overfor TV 2 sier Skinnarland at de som står uten mat på bordet, og tak over hodet, kan komme til Nav og be om nødhjelp hvis det er en akutt situasjon.