EU kan punktere Norges drøm om gruvedrift på havbunnen

På havbunnen ligger uante mengder nikkel, mangan, kobolt og kobber – mineraler som er viktige i produksjonen av blant annet elbiler, batterier og solcellepaneler. Norge, Japan og Cook-øyene kan bli de første landene som åpner opp for gruvedrift til havs. Men forskere advarer om ukjente miljøkonsekvenser. Foto: AP / NTB
På havbunnen ligger uante mengder nikkel, mangan, kobolt og kobber – mineraler som er viktige i produksjonen av blant annet elbiler, batterier og solcellepaneler. Norge, Japan og Cook-øyene kan bli de første landene som åpner opp for gruvedrift til havs. Men forskere advarer om ukjente miljøkonsekvenser. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et nytt direktiv om kritiske råvarer som EU er i ferd med å vedta, advares det mot å utvinne mineraler på havbunnen. Det kan bli kinkig for regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktivet kan legge i kjelker i veien for Ap-Sp-regjeringens planer om å åpne opp store områder i Barentshavet og Grønlandshavet for gruvedrift.

Håpet er at dette skal bli Norges nye gullgruve.

Regjeringens stortingsmelding om saken er nå til behandling i Stortinget.

EU skeptisk

Men i EU råder skepsisen. I direktivet om kritiske råvarer (CRMA), som altså er på vei til å bli endelig vedtatt, heter det:

«I tråd med føre var-prinsippet kan ikke EU-kommisjonen gi strategisk status til et gruvedriftsprosjekt på havbunnen før konsekvensene på det marine miljøet, biodiversitet og menneskelige aktiviteter har blitt tilstrekkelig kartlagt, risikoen er forstått, og man kan demonstrere at teknologiene og de operasjonelle driftsmetodene ikke skader miljøet vesentlig.»

Dette betyr i klartekst at slike prosjekter ikke vil være blant dem som EU støtter, verken politisk eller økonomisk, får NTB opplyst av en sentral kilde i EU-parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet og Ministerrådet landet en enighet om CRMA-direktivet i midten av november. 12. desember skal det formelt vedtas i EU-parlamentet, og omtrent samtidig vil det bli dunket gjennom i Ministerrådet.

Kritikk fra opposisjonen

Både Venstre, Rødt, SV, MDG og KrF har kommet med skarp kritikk av stortingsmeldingen, som de mener regjeringen må trekke tilbake. Foto: NTB / Shutterstock
Både Venstre, Rødt, SV, MDG og KrF har kommet med skarp kritikk av stortingsmeldingen, som de mener regjeringen må trekke tilbake. Foto: NTB / Shutterstock

19. desember skal energi- og miljøkomiteen på Stortinget levere sin innstilling, mens saken skal stemmes over 9. januar neste år.

Både Venstre, Rødt, SV, MDG og KrF har kommet med skarp kritikk av stortingsmeldingen, som de mener regjeringen må trekke tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et makkverk av en melding, slo SVs Lars Haltbrekken fast til Altinget i midten av november.

– Jeg tror ikke regjeringen har tatt innover seg hvor stor motstand Norge vil møte internasjonalt, sa Venstres Ola Elvestuen.

MDGs Rasmus Hansson mener at å åpne for gruvedrift på havbunnen vil være ødeleggende for Norges miljøtroverdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke et grønt skifte, men et desperat forsøk på å gi oljenæringa nye bein å stå på. Alle tunge fagmiljøer sier det er altfor tidlig å begynne med gruvedrift på havbunnen, og jeg er glad for at EU nå sender det samme signalet, sier han.

Mot flertall

Likevel ligger det an til at regjeringen får flertall. Frp sier nemlig ja til å åpne for gruvedrift på norsk sokkel.

– Vi er positive til å åpne for havbunnsmineraler på norsk sokkel. Nå jobber vi med å få med oss de andre partiene, sier Frps Terje Halleland til NTB.

– Vi skal få til en god avtale. Men veien må bli litt til mens vi går, sier han.

Høyre, som opprinnelig tok initiativet til gruvedrift på havbunnen, har fortsatt ikke landet sin posisjon i saken.

– Det vil skje neste uke, opplyser Ove Trellevik, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Høyre, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slakter

Både i Norge og internasjonalt har imidlertid motstanden mot gruvedrift på havbunnen vært særdeles sterk. Så langt har ingen andre land startet storstilt mineralleting til havs.

Leder Frode Pleym i Greenpeace Norge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB
Leder Frode Pleym i Greenpeace Norge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB

Nylig krevde ti norske miljøorganisasjoner at regjeringen legger planene på is.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig sendte 119 europeiske parlamentarikere et brev til Stortinget der de ba norske politikere si nei til regjeringens forslag.

Også Miljødirektoratet har slaktet konsekvensutredningen som stortingsmeldingen bygger på.

– Konsekvensutredningen viser vesentlige kunnskapsmangler om natur, teknologi, og miljøvirkninger. Videre inneholder den ikke vurderinger av om, eventuelt hvor og hvordan, det er mulig å drive mineralvirksomhet på en forsvarlig og miljømessig bærekraftig måte, skriver direktoratet i et høringssvar.

– Forregner seg

Norske Greenpeace mener regjeringen forregner seg når det gjelder mulighetene for å selge mineralene på det europeiske markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stortingsmeldingen baserer seg på en sterk antakelse om at EU vil være et sentralt marked for norske havbunnsmineraler, uten å vurdere at EU faktisk vil ha et moratorium, et midlertidig forbud, mot industrien. Nå fastslår EU nok en gang at føre var-prinsippet må gjelde. Nå må Norge lytte, sier Frode Pleym, leder for Greenpeace Norge.

Fra EU-hold presiseres det imidlertid at CRMA-direktivet ikke handler om kjøp og salg av mineraler, men hvilke prosjekter EU skal støtte oppunder.

Men heller ikke selskaper som i dag driver mineralutvinning på land, er særlig interesserte i å utvide driften til havbunnen.

– Det et blindspor, sier Anita Helene Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri til Klassekampen.