To av tre evakuerte fra Gaza har ikke bolig i Norge

Fremmøtte venter på evakuerte fra Gaza som var om bord på et fly som ankom Oslo lufthavn Gardermoen fra Kairo mandag 20. november. Nå viser det seg at mange ikke har noe sted å bo i Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Fremmøtte venter på evakuerte fra Gaza som var om bord på et fly som ankom Oslo lufthavn Gardermoen fra Kairo mandag 20. november. Nå viser det seg at mange ikke har noe sted å bo i Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 130 av de over 190 personene som er evakuert fra Gaza til Norge har ikke bolig eller bostedsadresse i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå krever Palestinakomiteen at myndighetene finner bolig til de evakuerte, skriver Klassekampen.

Lørdag 18. november landet det første flyet med evakuerte fra Gaza på Gardermoen. To dager senere landet et nytt fly, og til sammen er nå i overkant av 190 norske statsborgere, eller personer med nær tilknytning til Norge, tilbake i landet. 91 av dem er barn.

Nesten 130 av de evakuerte har imidlertid ikke et sted å bo i Norge. Dette ble kartlagt av norske myndigheter i Kairo i Egypt før de reiste til Norge, ifølge Gunnhild Grimstad-Kirkeby, kommunaldirektør i Ullensaker kommune.

Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen, mener de evakuerte må få hjelp til å finne bosted.

– De norske borgerne uten bosted må få hjelp til å finne bolig og få dekket kostnadene til livsopphold. De har ingen midler her. De får dårlig oppfølging, sier Khateeb til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de evakuerte fra Gaza skal bli ivaretatt av hjemkommunene.

På spørsmål om hvordan man håndterer dem som ikke har bolig, opplyser departementet at ansvaret i hovedsak ligger på kommunene, som ifølge departementet er godt forberedt på å håndtere dem som kommer. De evakuerte skal få hjelp til å finne aktuell kommune og bli satt i kontakt med kommunen.