Prisveksten på vei opp igjen: – Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte

Prisene steg i forrige måned. Nå ligger det an til et nytt rentehopp fra Norges Bank i desember. Foto: Heiko Junge / NTB
Prisene steg i forrige måned. Nå ligger det an til et nytt rentehopp fra Norges Bank i desember. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En økning i mat- og strømprisene bidro til at prisveksten steg i oktober. Nå er tvilen borte hvorvidt det blir rentehopp i desember, mener DNBs sjeføkonom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland til NTB.

I oktober steg prisene med 0,7 prosentpoeng til 4,0 prosent, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag. Det skjer etter fire måneder på rad med fallende prisvekst.

Prisveksten var høyere enn ventet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Mari Løvås i Sparebank 1 SR-Bank.

– Dette er en kalddusj for oss som håper på at vi er på rentetoppen nå, og dette øker jo sannsynligheten for renteheving i desember. Men det er fortsatt en nedkjøling i norsk økonomi, og det kommer enda et inflasjonstall før neste rentebeslutning i Norges Bank, så det blir veldig spennende å følge med fremover, sier hun.

Må skje noe dramatisk

Fra august til september falt prisveksten med 1,5 prosentpoeng til 3,3 prosent. Det var det laveste prisvekst-nivået på to år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank varslet i september at de trolig ville sette opp styringsrenta i desember, da det kraftige fallet i prisveksten ble kjent to uker senere var mange økonomer i tvil om Norges Bank ville gjøre alvor av spådommen.

Nå må det skje noe dramatisk for at ikke Norges Bank skal sette opp styringsrenten i desember, mener Kjersti Haugland.

– Vi er tilbake på Norges Banks anslag for prisveksten. Dette viser også at den kraftige nedgangen i september bare var forstyrrelser, sier hun.

Økte strømpriser

En del av årsaken til økningen nå i oktober var økte strømpriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen opp fra september til oktober i år, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie 18,4 prosent. Strømprisene sist måned er strømprisene langt lavere enn i fjor, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømprisene er til tross for de økte prisene på et langt lavere nivå enn på samme tid i fjor, påpeker han.

Kraftig stigning i matvareprisene

Samtidig steg prisene på matvarene med 0,7 prosent fra september til oktober. Dette er fortsatt den viktigste årsaken til den samlede prisveksten det siste året, ifølge SSB.

– Som følge av priskampanjer, falt prisene på fisk og sjømat kraftig i august og september. Bortfallet av disse priskampanjene gjorde at vi målte en betydelig prisoppgang på denne gruppen i oktober, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

I oktober steg prisene på fisk og sjømat med 10,4 prosent etter å ha gått ned 9,1 prosent i september. Varer som kaffe, friske grønnsaker, samt lammekjøtt etter sesongmessig tilbud var varer som økte i pris i oktober og bidro til prisveksten.

– Kjedene tatt inn alt det tapte fra september og vel så det, og vi er tilbake på nivået Norges Bank hadde sett for seg da de la fram prognosene sine som varslet et mulig rentehopp i desember tidligere i høst, sier Kjersti Haugland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økte husleier

Samtidig lå prisene for husleie 4,3 prosent høyere i oktober enn på samme tid i fjor.

– Utleiere av bolig justerer husleiene sine etter konsumprisindeksen. Høy prisvekst over tid vil derfor gradvis gjenspeiles i økte husleier. I tillegg kan man se for seg at renteøkningene bidrar til økte husleier på nye leieavtaler, sier Espen Kristiansen.

KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon), steg i oktober med 6 prosent de siste tolv månedene, opp fra 5,7 prosent måneden før. Norges Bank har tidligere gitt signaler om at styringsrenta trolig vil gå opp en siste gang i desember. Renten kunne bli holdt i ro dersom den underliggende prisveksten gikk ned.

SSB har tidligere anslått en prisvekst på 4 prosent i 2024.

Etter fredagens inflasjonstall styrket den norske kronen seg med rundt fem øre mot euroen. En euro kostet fredag morgen 11,91 kroner, mens en amerikansk dollar kostet 11,17 kroner.