Professorer ber om ny handlingsregel for oljefondet – Vedum sier nei

Økonomiprofessor Steinar Holden mener at oljefondets handlingsregel bør endres. Foto: Vidar Ruud / NTB
Økonomiprofessor Steinar Holden mener at oljefondets handlingsregel bør endres. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

To økonomiprofessorer er mener dagens handlingsregel for oljefondet har store svakheter, og ønsker en ny handlingsregel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fondet dekker nå over 20 prosent av utgiftene på statsbudsjettet. Hvis fondet faller kraftig i verdi, vil vi komme i en veldig sårbar situasjon, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo (UiO) til NRK.

Han ledet nylig et rådgivende utvalg som anbefalte politikerne å endre handlingsregelen. I dag er regelen at regjeringen bare kan bruke realavkastningen av fondet hvert år. Den anslås å være omtrent 3 prosent.

Den nye regelen bør heller bruke inntekter fra rentepapirer og utbyttet fra aksjeselskapene som fondet eier. Holden mener at en slik kontantstrøm er mer stabil enn en prosentandel av hele fondet.

Professor emeritus Knut Anton Mork ved NTNU frykter at fondet kan tømmes i løpet av noen tiår med dagens regel.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil imidlertid ikke ta en gjennomgang av handlingsregelen på nåværende tidspunkt.

– Jeg synes det er veldig bra at de kommer med den typen innspill fordi poenget er jo hvordan man skal finansiere grunnleggende velferdsgoder for deg og meg nå uten å øke skattene, sier han.