Åpen for alle - alltid

Mycoplasma-bakterie sprer seg i Bergen: – Bare toppen av isfjellet

Spredning av mycoplasma-bakterie skaper bekymring i Bergen. Hodepine, feber og sår hals er blant symptomene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Spredning av mycoplasma-bakterie skaper bekymring i Bergen. Hodepine, feber og sår hals er blant symptomene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spredning av mycoplasma-bakterie skaper bekymring i Vestland fylke. Barn, ungdom og unge voksne er mest utsatt for smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke hadde Helse Bergen 30 positive tester av bakterien mycoplasma pneumonia. Det er ti flere enn uken før.

– Den dominerer akkurat nå. Det er en bakterie som har sine topper med fire til seks års mellomrom. Det er cirka fem år siden vi hadde en topp sist, sier smittevernlege Marit Voltersvik i Bergen kommune til BT.

Seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved Haukeland universitetssjukehus tror mørketallene er store.

– Vi tenker at dette bare er toppen av isfjellet. De fleste går ikke og tester seg for en luftveisinfeksjon, sier Kommedal.

Han oppfordrer folk til å være oppmerksomme på symptomer og vurdere å ta en test hos fastlegen.

FHI opplyser til BT at økningen er betydelig i Vestland, men at forekomsten øker i alle fylker.

Bakterien kan gi infeksjoner både i øvre og nedre luftveier. Symptomene utvikler seg gjerne langsomt over flere dager til en uke. Det er barn, ungdom og unge voksne som er mest utsatt, men voksne kan også bli rammet.

– De fleste sykdomsforløpene er milde med feber, influensalignende symptomer, hodepine, sår hals og heshet. Tørrhoste som er mer uttalt om natten, er typisk, sier Trine Hessevik Paulsen ved FHI.