Åpen for alle - alltid

Norske leger kommer med skremmende atom-rapport

Bildet viser en prøvesprengning av en atombombe på Enewetakatollen i Stillehavet 31. oktober 1952. Bomben var på 10,4 megatonn. Den etterlot seg et 1901 meter bredt og et 50 meter dypt krater. Nå har Norske Leger mot Atomvåpen (NLA) laget en rapport om hva som hadde skjedd om Norge ble angrepet med atomvåpen. Foto: TT / NTB
Bildet viser en prøvesprengning av en atombombe på Enewetakatollen i Stillehavet 31. oktober 1952. Bomben var på 10,4 megatonn. Den etterlot seg et 1901 meter bredt og et 50 meter dypt krater. Nå har Norske Leger mot Atomvåpen (NLA) laget en rapport om hva som hadde skjedd om Norge ble angrepet med atomvåpen. Foto: TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En detonasjon av atomvåpen over en by av en viss størrelse vil skape en humanitær katastrofe det er umulig for helsevesenet å forberede seg på, ifølge en ny rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom et atomvåpen med styrke på 100 kilotonn TNT sprenges over Stortinget i Oslo sentrum, vil nær halvparten av byens innbyggere bli drept eller skadd i løpet av få sekunder. Det kommer fram i en rapport fra Norske Leger mot Atomvåpen (NLA), skriver Klassekampen.

Målet med rapporten er å få oppmerksomhet rundt hvor destruktive atomvåpen er og jobbe for forebygging, sier Knut Mork Skagen, styreleder i NLA og overlege på sykehuset i Levanger.

Et poeng med rapporten er å illustrere hvor dårlig rustet det norske helsevesenet er til å håndtere et angrep av denne skalaen.

Dersom et tilsvarende atomvåpen sprenges over Torgallmenningen i Bergen, vil cirka en tredel av byens innbyggere bli drept eller skadd. I Trondheim ville situasjonen vært tilsvarende, mens rundt halvparten av innbyggerne i Tromsø ville bli drept eller skadd.

Atombomben USA slapp over Hiroshima i Japan for snart 80 år siden, var på 15 kilotonn.

Ni stater har atomvåpen i dag: USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel.