Sjeføkonom om KPI-tall: Sikkert lettelse i Norges Bank

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil trolig øke renta med 0,25 prosentpoeng, mener DNB-økonom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil trolig øke renta med 0,25 prosentpoeng, mener DNB-økonom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inflasjonstallene for august er lavere enn ventet av ekspertene. Sjeføkonom i DNB Markets tror det er lettelse å spore i Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var sikkert et pust av lettelse på Bankplassen nå når inflasjonen faktisk overrasket på nedsiden. Det er vel en stund siden sist, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Estimater fra Bloomberg på forhånd spådde en prisvekst på 5,4 prosent fra august i fjor til august i år og en kjerneinflasjon på 6,6 prosent.

Men selv om mandagens inflasjonstall endte lavere enn dette, er ikke sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i tvil om at styringsrenten blir hevet på neste rentemøte.

– Tallet isolert sett peker mot at rentetoppen kan stoppe på 4,25 prosent som Norges Bank har varslet, sier Hov til avisa.

Nordea: Neste renteheving blir trolig den siste

Inflasjonstallene fra SSB gjør at Nordea tror neste ukes renteheving fra Norges Bank trolig blir den siste. Prisene har det siste året steget 4,8 prosent.

KPI falt 0,8 prosent fra juli til august, og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea opplyser at inflasjonsstallene er etterlengtede gode nyheter for sentralbanken og norske husholdninger. Prisveksten ble lavere enn Norges Bank så for seg og falt til 4,8 prosent, mens sentralbanken forventet 6,1 prosent.

– Dagens inflasjonstall gjør oss trygge på at neste ukens renteheving fra Norges Bank trolig blir den siste, heter det i en kommentar fra Nordea.

Nordea venter at Norges Bank setter opp renta med 0,25 prosentpoeng neste uke.