Stadig færre spiser kålrabi

Den helnorske kålroten taper terreng. Grønnsaker med utenlandsk bakgrunn overtar. Foto: Berit Roald / NTB
Den helnorske kålroten taper terreng. Grønnsaker med utenlandsk bakgrunn overtar. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den erkenorske rotgrønnsaken kålrabi, også kalt kålrot, sliter om dagen. Stadig færre av oss har den på menyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1997 har vi blitt 1,5 millioner flere innbyggere i Norge. Likevel har markedet for kålrabi gått ned med 21 prosent, viser statistikk fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

I 2022 var markedet for salg av kålrabi fra grossist til butikk på 10.515 tonn. For 25 år siden var tallet 13.328 tonn, melder NRK.

Kålrabien er full av C-vitaminer. Men i mange land er den ikke menneskemat.

– Får du besøk av en danske og byr på kålrabi, får du beskjed om at det er kufôr, sier bonde og kålrabiprodusent Johannes Wiig til NRK.

Han skulle ønske at flere brukte kålrabi. I fjor spiste hver og en av oss i snitt 1,9 kilo.

– Mange unge har aldri har lært om den. Det er potensial til å selge mer. Det er en kjempegrønnsak. Folk må bare lære seg å bruke den, sier Wiig.