Huitfeldt: – Jeg er lei meg for at jeg har satt meg selv i denne situasjonen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt møtte pressen onsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt møtte pressen onsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er lei seg for at hun har satt seg i en situasjon hvor hun har brutt med habilitetsreglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huitfeldt holdt onsdag ettermiddag en pressekonferanse etter å ha informert gjennom VG at hun ikke har gjort seg kjent med ektemannens handel med aksjer mens hun har vært statsråd.

– Jeg har ikke oppfylt min plikt etter habilitetsreglene til å skaffe meg opplysninger om min manns økonomiske aktiviteter, sa hun.

– Jeg beklager de feilene jeg har gjort, fortsatte hun.

Hun sier hun er lei seg, og understreker at hun har vært opptatt av å følge regelverket.

– Jeg har trodd at jeg var aktsom. Etter 15 år som enten regjeringsmedlem eller leder av utenrikskomiteen håndterer jeg jevnlig taushetsbelagte opplysninger. Jeg har alltid vært og er svært nøye i håndteringen av den type informasjon, sa Huitfeldt.

100 transaksjoner

Huitfeldt sier at hun spurte ektemannen Ola Flem 6. august om hans aksjekjøp. Det skjedde på vei hjem fra ferie, noen uker etter at Ola Borten Moe (Sp) trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter habilitetsbrudd i forbindelse med aksjekjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da oppfattet hun at han hadde kjøpt aksjer i et langt større omfang enn hva hun hadde trodd og forsto at det kunne ha konsekvenser for habiliteten hennes.

Huitfeldt anslår at det er snakk om rundt 100 transaksjoner siden oktober 2021. Hun opplyser at hun ba departementet fryse all aktivitet som hadde direkte eller indirekte berøring med disse selskapene. UD ba også om en vurdering av saken fra lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Konklusjonen at hun hadde håndtert dette feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Unngå våpenaksjer

Huitfeldt tar selvkritikk for at hun ikke hadde satt seg inn i ektemannens handel med aksjer på Oslo Børs etter at hun ble statsråd. Hun viser til at hele regjeringen rett etter tiltredelsen fikk orienteringer om blant annet habilitetsspørsmål av Statsministerens kontor og gjennomgang av Håndbok for politisk ledelse og også snakket med mannen sin om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ba ham spesielt om å unngå handel med våpenaksjer.

– Han tenkte at for å være ryddig og aktsom, ønsket han å ha et «vanntett skott» mellom oss når det gjaldt aksjehandel. I praksis har det betydd at han ikke har fortalt meg om sine kjøp og salg av aksjer, sier Huitfeldt.

Støre har tillit

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gjort det klart at han fortsatt har tillit til Huitfeldt. Hun er den fjerde statsråden i hans regjering som har vedgått brudd på habilitetsreglene. Anette Trettebergstuen måtte i juni gå av som kultur- og likestillingsminister, mens Ola Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister i juli. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har også innrømmet feil, men har blitt sittende i regjering.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har åpnet kontrollsak av regjeringens håndtering av habilitetsreglene. Komitéleder Peter Frølich (H) sier saken vil bli utvidet til også å gjelde Huitfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Huitfeldts habilitetsbrudd er alvorlig for tilliten til politiske beslutninger. Regjeringens håndbok er ikke fulgt. Høyre vil ta initiativ til at Huitfeldt møter på den kommende høringen i kontrollkomiteen, sier Frølich.

Opposisjonen på Stortinget er svært kritisk til alle sakene som er kommet opp. Både KrF og Rødt mener sakene svekker tilliten til systemet. MDGs nestleder Ingrid Liland mener Huitfeldt må gå av, ifølge TV 2.