Bærum sykehus først i Norge med å ta i bruk kunstig intelligens til behandling

Bærum Sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Bærum Sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra tirsdag av vil kunstig intelligens bidra fast ved bildediagnostikk, legevakt og akuttmottak på Bærum sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærum sykehus ble i forrige uke ferdig med en rapport med erfaringer fra testing av kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling. Etter en valideringsfase, der det ble grundig dobbeltsjekket at alt fungerer som det skal, ble alt godkjent.

– I morgen ruller vi ut KI for bruk i på bildeavdelingen, der den skal analysere mulige mindre frakturer, sier avdelingsleder Hege Frostad Dahle i kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset til NTB.

– Per nå er det ingen andre helseforetak i Norge som bruker kunstig intelligens (KI) i pasientbehandling på den måten vi gjør. Fire andre sykehus i Vestre Viken vil følge etter. Så skal erfaringene brukes til å implementere dette i hele Helse-Sør Øst, sier Dahle.

Veldig god og tidsbesparende

Pasienter med mistanke om brudd sendes til sykehuset for røntgen. Så skal det tolkes og vurderes, og det skal konkluderes om det er brudd eller ikke brudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk har ventet i mange timer på at en lege skal ha tid til å se på bildene. Nå skal bildene behandles og tolkes av KI, og i løpet av 1–2 minutter vil svaret foreligge. Hvis KI konkluderer med «Ikke brudd», kan radiografen sende pasienten direkte hjem, sier Dahle.

Under testingen har KI vist seg ekstremt god til nettopp å avdekke ikke-brudd, noe som er svært viktig. Rundt 70 prosent av pasientene som kommer inn med mistanke om brudd, har ikke brudd.

Tar ikke over for legene

– Denne nye teknologien vil endre pasientforløpet og behandlingen for 14.000 pasienter årlig på Bærum sykehus. En stor andel pasienter vil kunne reise direkte hjem etter at bildet er tatt, sier Dahle.

Hun forsikrer om at ikke alt overlates til KI fra nå.

– Dette er et støtteverktøy for våre ansatte. Alle bilder kvalitetssikre av våre fagfolk dagen etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KI skal i første omgang analysere røntgen av mindre frakturer.

– Ved påvist brudd kan pasienten sendes tilbake til akuttmottaket, sier Dahle.

Bildeanalysen vil spare pasienter og helsevesen tid og ressurser, og kunne behandle de som faktisk har brudd, raskere.

Vestre Viken planlegger å bredde løsningen til sine andre sykehus for å kunne gi alle Vestre Vikens pasienter det samme tilbudet.