Svalbard inkluderes i ryddeplan for marint søppel

Fra høsten blir Svalbard en del av et nasjonalt ryddeprogram, og det skal fjernes søppel helt nord på Spitsbergen. Illustrasjonsfoto: Are Føli / NTB
Fra høsten blir Svalbard en del av et nasjonalt ryddeprogram, og det skal fjernes søppel helt nord på Spitsbergen. Illustrasjonsfoto: Are Føli / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra høsten blir Svalbard en del av programmet «Rydd Norge», og det skal ryddes marint avfall helt nord på Spitsbergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelens Miljøfond står bak det nasjonale ryddeprogrammet, der profesjonelle aktører rydder i naturen og får betalt for det, skriver Svalbardposten. Salt, som jobber mot marin forsøpling, samarbeider med miljøfondet om «Rydd Norge».

– Det har vært betalt ryddearbeid på fastlandet i flere år, så jeg tenker vi bør tilby noe av det samme på Svalbard, sier Salt-rådgiver Audun Narvestad.

– Vi ser at det blant annet er en del fiskeriaktivitet som medfører forsøpling til områder som i utgangspunktet er uberørt. I tillegg fraktes mye marint avfall med havstrømmene til Svalbard. Og marint avfall har stor påvirkning på flora og fauna. Man har blant annet sett at reinsdyr har viklet seg inn i plastnett på Svalbard, forklarer han.

Narvestad påpeker at Svalbard også kommer med sine egne utfordringer for dem som skal utføre ryddearbeidet.

– Svalbard er jo litt spesielt siden det er mer isolert. Det krever mer planlegging, og ikke minst krever det mer erfaring og større fokus på sikkerhet for dem som skal rydde, sier Narvestad.